Zastave EU
Youtube/Printscreen
Zastave EU

Youtube/Printscreen

Zastave EU, Foto: Youtube/Printscreen

 

Dalekog 8. decembra 1955. godine, Veće Evrope usvojilo je evropsku zastavu. Ista zastava i danas je službena zastava Evropske unije. Monogi se pitaju, što ona zapravo predstavlja?

Zastava se sastoji od plave (azurne) pozadine i 12 žutih zvezda petokraka koje se nalaze u krugu. Zašto baš 12 zvezda? U službenom opisu, onom iz 1955., ne i današnjem, navodi se: "Na plavom nebu Zapadnog sveta, zvezde simbolizuju narode Evrope u krugu, što je znak jedinstva. Njihov broj je nepromenjivo 12 - broj 12 je simbol perfekcije i večnosti".

Zaista, broj 12 često se smatra "savršenim" brojem. Zašto su onda zvezdice postavljene u krugu? Prema jednoj interpretaciji krug predstavlja konstelaciju Corona Borealis (Severna kruna). Simbolizuje stabilnost, stabilnost vladavine. Plava boja pozadine simbolizuje istinu i intelekt.

Što se tiče zvezdica u krugu, pa i plave boje, simbolika se često koristi za prikaz device Marije (često je prikazana s "krunom" od 12 zvezdica). Zbog te činjenice postojao je i spor po pitanju što zapravo zastava Evrope predstavlja, kosmičku ili religijsku simboliku?

Evropska unija

EPA/Oliver Hoslet

Evropska unija, Foto: EPA/Oliver Hoslet

 

Ko je uopšte dizajnirao zastavu? Službeno, zastavu su dizajnirali dvojica - belgijski Jevrejin Paul M. G. Levy (preživeo je Holokaust) i francuski Nemac Arsene Heitz (inače predani katolik).

Zastava je 1989. službeno usvojena kao službena zastava tadašnje Evropske zajednice (preteča Europske unije). Tadašnji direktor informacija Veća Evrope bio je jedan od dizajnera zastave, Paul M. G. Levy, pritom je konstatovao kako nije svestan nikakvih religijskih konotacija u pogledu zastave. Desetak godina kasnije, u intervjuu 1998., Levy je poručio još jednom kako zastava nema veze sa devicom Marijom a takođe je opovrgnuo da je u dizajnu zastave učestvovao Arsene Heitz. Na pitanje novinara "ko je zaista dizajnirao evropsku zastavu?", Levy odgovara: "Dizajnirao sam je ja. Ja sam izračunao i proporcije geometrijskog dizajna. Arsene Heitz bio je tada radnik pošte, tačno je da je dao razne predloge, uključujući i dizajn s 15 zvezdica. Poslao je brojne dizajne".

Spor nikada nije rešen. Kasnije je nemački list Die Welt objavio kako je upravo Levy dizajnirao zastavu imajući u vidu devicu Mariju i to njen konkretan kip koji se nalazi u katedrali u Strasburu gde je prikazana s krunom od 12 zvjezdica i gde se nalazi na plavom postolju.

 

Bez obzira koja je inspiracija bila glavna, očito je da se zastava može posmatrati na "ovaj" ili "onaj" način. Ono što je zanimljivo je činjenica da su usvajanju ove zastave prethodili brojni drugi prijedlozi:

Dizajn koji je predstavio austrijsko-japanski političar i filozof Richard von Coudenhove-Kalergi:


Predlog s osam krugova (definitivno malo previše podsjeća na Olimpijske igre):


Idući dizajn sa samo jednom zvezdom poprilično podseća na službenu zastavu Somalije:


Španski diplomata i književnik Salvador de Madariaga predložio je "konstelaciju" zvezda:


Neko vrijeme ozbiljno se razmatrala zastava s velikim slovom "E" u sredini:


Ugovor o Evropskoj uniji, poznatiji kao Ugovor iz Mastrihta potpisan je 1992., a stupio je na snagu 1. novembra 1993. godine. Tim ugovorom stvorena je Evropska unija kad je tada službeno usvojena i aktualna zastava koja je do tada već bila službena zastava Evropske zajednice.