Dmitrij Smirnov
Printskrin
Dmitrij Smirnov

Printskrin

Dmitrij Smirnov, Foto: Printskrin

Poznati ruski protojerej Dmitrij Smirnov, rukovodilac Komisije za pitanja porodice i zaštitu dece i žena Moskovske patrijaršije izazvala je burnu polemiku kada je tokom susreta pravoslavnog društva "Ortodoks BRO" žene koje žive nevenčano uporedio sa "besplatnim prostitutkama". Kazao je da žena koja živi u "građanskom braku" nije prava supruga, već "privremena uteha" koja besplatno "pruža usluge".

- Reči Smirnova su bile glupa uvreda, pogotovo neočekivana od sveštenika. Ali je očigledno protojerej hteo da štiti tradicionalnu porodicu - kazala je Jekaterina Lahova, predsednica Saveza žena Rusije.

Reagovala je i Marija Zaharova, portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova koja je ironično predložila predstavniku za odnose sa javnošću Moskovske patrijaršije Vladimiru Lejgodi da "nekako nazovu" i muškarce u građanskom braku. Poznati ruski roker Sergej Šnurov, lider grupe "Lenjingrad" je stihovima poručio protojereju Smirnovu da "ne postoje besplatne žene".

- Ne nameravam da se izvinjavam nikome. Ja sam samo javno govorio o tome što se inače zna. Kakav je status žene koja živi zajedno sa muškarcem u vanbračnoj vezi? Nema nikakvog statusa. Ona samo pruža besplatne usluge, ali to ne želi da prizna - kazao je protojerej Smirnov novinaru moskovske agencije RBK.

Za takvu situaciju on više krivi muškarce koji ne žele da preuzmu odgovornost.

- Žene treba da kažu muškarcima: "Ako ne želiš da se venčamo onda neću ni da živim sa tobom u građanskom braku". Videćete posle toga koliko ćete imati bračnih ponuda. Ovako mu besplatno pružate seksualne usluge i, osim toga, perete mu i kuvate - poručuje protojerej Smirnov.

Moskovska patrijaršija je pokušala da umiri situaciju, pa je poručila da reči protojereja Dmitrija Smirnova ne treba doživljavati bukvalno.

Interesantno je da je protojerej Dmitrij Smirnov znatno žešće kritikovao ruske muškarce rekavši da su "nacionalna tragedija", ali nije bilo nikakvih polemika.

- Muškaraci su uglavnom infantilni i mnogi od njih do 50 godina ne izrastu u prave muškarce. Ali, manjina ipak postoji i iz njih se regrutuju oficiri i kosmonauti. Nažalost, većina je infantilna i nesposobna da izdržava porodicu i vaspitava decu. Oni su samo biološki muškarci - kazao je Smirnov.

ILARION SE IZVINjAVA

Mitropolit Ilarion rukovodilac Odeljenja za međunarodne veze Moskovske patrijaršije se izvinio zbog izjava protojereja Dmitrija Smirnova: - Protojerej je i ranije imao provokativne izjave sa željom da privuče pažnju - kazao je Ilarion i izrazio nadu da je protojerej Smirnov činio to sa dobrom namerom.

Komentari (1)

Jevrejski rus

18.02.2020 12:58

... zna ... i imaju ukradena deca.