FBI
Tanjug/AP
FBI

Tanjug/AP

FBI, Foto: Tanjug/AP

Direktor Nacionalne obaveštajne službe Džon Retklif i direktor FBI Kris Vrej rekli su na konferenciji za novinare da će SAD odgovoriti svakoj zemlji koja pokuša da se umeša u izbore, prenosi AP.

Retklif je precizirao da je cilj iranskih "lažnih mejlova", koje je navodno poslala krajnje desna grupa pristalica Donalda Trampa Ponosni momci, da se izazove nemir i nanese šteta aktuelnom predsedniku, prenosi BBC.

Da li će izbori u SAD biti namešteni?

 

Dodao je da bi podaci mogli da budu iskorišćeni kako bi se registrovanim glasačima prenela pogrešna poruka za koje se pošiljaoci nadaju da će posejati konfuziju i haos i podriti poverenje u američku demokratiju.

Retklif je rekao da nisu uoočene slične akcije Rusije, ali da su svesni da i Moskva poseduje informacije o glasačima.

"To su očajnički potezi očajnih neprijatelja", rekao je Retklif, prenosi AP.

Neuobičajena konferencija za novinare obaveštajnih službi održana je manje od dve nedelje pred americke predsedničke izbore, nakon što su glasači demokrata u najmanje četiri ključne države navodno primili preteće mejlove, za koje se lažno tvrdilo da dolaze od grupe Ponosni momci, u kojima se upozorava da će biti progonjeni ako ne glasaju za Trampa.

Veruje se da su u toj operaciji korišćene mejl adrese iz registra glasača, koja ukljucuje i opredeljenost, kućnu i i-mejl adresu i broj telefona.

Pošiljaoci su tvrdili da će znati za kojeg je kandidata primalac glasao na izborima 3. novembra, za koje je glasanje poštom već počelo.

BBC ocenjuje da je održavanje konferencije za novinare obaveštajnih službi dokaz da je vlada zabrinuta zbog mešanja i kampanje širenja dezinformacija stranih država u predstojeće izbore.