Upozorenje
Printscreen
Upozorenje

Printscreen

Upozorenje, Foto: Printscreen

* Dogodilo se najveće otapanje lednika na Grenlandu ikada zabeleženo

* Nekoliko milijardi tona vode slilo se u Atlantski okean

* Evropa u paklu zbog visokih temperatura, u Srbiji se sutra očekuje rekordnih 37 stepeni

Nekoliko milijardi tona tako dobijene vode slilo se u Atlantski okean, što je automatski doprinelo podizanju svetskog nivoa mora. Istovremeno, na Aljasci su zabeležene rekordne temperature, dok u Sibiru bukte požari na teritoriji veličine dve Vojvodine. Velike posledice vrelog talasa osete se i širom Evrope gde je u većini država izmerena najviša temperetura otkad se vrše merenja.

Pročitajte još:

Topljenje lednika je direktno prouzrokovala topla vazdušna masa koja je do Grenlanda došla nakon što je Evropi donela neverovatno visoke temperature. To pokazuju i podaci kojima raspolaže NASA, te se lako da primetiiti koliko je temperatura vazduha poslednje nedelje jula bila iznad proseka u odnosu na raniji period.

Do ovih podataka se došlo primenom Godard sistema za posmatranje Zemlje (GEOS), a koji ukazuju na temperaturu izmerenu na visini od 2 metra iznad zemlje. Takozvani model GEOS-5, kao i svi drugi klimatski modeli, koristi matematičke jednačine koje predstavljaju fizičke procese poput padavina ili oblačnosti da bi utvrdio šta će se zbivati u atmosferi. Stvarna merenja fizičkih svojstava kao što su temperatura, vlaga, vetrovi, rutinski se ubacuju u pomenuti model kako bi simulacija bila približnija stvarnom stanju. Podaci koji se dobijaju na ovaj način prikazuju procenjeno stanje regiona koji je predmet posmatranja.

Međutim, postoji nekoliko prizmenih instrumenata koji vrše merenja, uključujući i jedan na meteorološkoj stanici koja se nalazi na vrhu ostrva. Budući da se ista nalazi na najvišem delu centralnog područja Grenlanda, retko je moguće zapaziti skok temperature do 0 stepeni. No, 30. jula se desilo nešto neočekivano, te je temperatura u tom delu ostrva ne samo dostigla pomenutu temperaturu nego je i prešla istu. Da čitava situacija bude dramatičnija, povećanje je bilo na snazi čitavih 11 sati! To je skoro dvostruko više u odnosu na poslednje veliko topljenje iz jula 2012. godine.

Beograd, vrućina

Alo!/Ana Paunković

Vrućina, Foto: Alo!/Ana Paunković

Ako se aktuelno topljenje lednika poredi sa onim iz jula 2012. godine, zapaziće se sličan obrazac ponašanja. Naime, u oba slučaja je otapanju prethodio jedan topli dan kada temperatura ipak nije dostigla tačku smrzavanja, te je nakon toga usledio dan zahlađenja. Glavna razlika između dva događaja je u tome što je 2019. godine topljenje trajalo dva dana. Štaviše, ono se nastavilo na nekoliko sati i tokom 31. jula.

- Ovako dobijeni podaci zapravo ukazuju na značaj meteorološke stanice na samom vrhu ledenog pokrivača Grenlanda, gde je merenje pokazalo za ovo područje neobične temperature, rekao je profesor Kristofer Šuman sa univerziteta u Merilendu.

Visoke temperature dovode do toga da se voda koja se stvara otopljavanjem lednika koncentriše na površini ledenog pokrivača. To prikazuje i fotografija koju je NASA usnimila 30. jula na severozapadu Grenlanda, na samoj ivici ledenog pokrivača. Topljenje tokom letnjih meseci je ovde, na periferiji, uobičajeno. No teško da bi se isto moglo tvrditi za otapajuću površinu koja zauzima gotovo milion kilometara kvadratnih ledenog pokrivača, kao što se desilo tokom 30. i 31. jula.

Ipak, treba reći i da je površina koja se topi danas mnogo manja u odnosu na onu iz 2012. godine. Jedan od razloga za ovakvo stanje stvari može biti i neuobičajena putanja tople vazdušne mase, koja je ove godine došla istoka, umesto sa zapada, što se inače dešava.

Na Aljasci temperatura obara sve rekorde

Polje visokog vazdušnog pritiska koje je prešlo preko Aljaske u junu 2019. pokrenulo je talas vrućina neviđenog inzentiteta. Temperature koje su u nekim delovima Aljaske dostizale 26, pa i 32 stepen Celzijusove skale, oborile su više temperaturnih rekorda svih vremena.

Vrućina, plaža, sunčanje, Ada Ciganlija

Alo!/Vladimir Marković

Vrućina, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Ankoridž, Kinaj i King Salmon oborili su rekorde svih vremena četvrtog jula 2019. Na Dan nezavisnosti, u Ankoridžu temperatura je dostizala 32 stepena Celzijusa, dok je najviša zabeležena temperatura do tada bila 29 stepeni Celzijusa 14. juna 1969. Ankoridž beleži najviše dnevne temperature još od 1952. godine.

Vrućine su neobične i po dužini trajanja. U Ankordižu je zabeležena temperatura od 26 stepeni Celzijusa šest dana zaredom, dok je uobičajena temperatura za jul 18 stepeni Celzijusa.

Mapa prikazuje temperaturu vazduha na visini od dva metra iznad tla osmog jula 2019. Najtamnije obeležena područja su ona na kojima je temperatura oko 32 stepena Celzijusa.

U mnogim delovima Aljaske temperaturu prati gust dim. Požari izazvani udarom groma u područjima oko Ferbenksa gore od 21. juna 2019. Požari su se razbuktali i južno od Kojuku prirodnog rezervata petog jula. Požari su obično najintenzivniji posle podne, kada su temperature obično najviše.

Meteorolozi u Ferbenksu javili su da je vidljivost pala ispod 1.600 metara zbog dima, a senzori kvaliteta vazduha u gradu beleže nagli rast koncentracije čestica u vazduhu. Na fotografiji koju je snimila Stanica Tulik, vidi se da dim zamagljuje sunce duž reke Čena u Fejrbenksu.

Toplo, vrućina, leto, Beograd

Tanjug/Jaroslav Pap

Vrućina, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Do devetog jula na Aljasci je zabeleženo 38 velikih požara, koji su zahvatili ukupno 280.000 hektara - oko 52 odsto celokupne površine koja je izgorela u SAD tokom 2019, pokazuju podaci Nacionalonog međuagencijskog požarnog centra. Najveći požar na Aljasci na u području oko reke Hes (Hess Creek), zahvatio je šume crne srmče i mešovitih šuma severno od Ferbenksa. Izgorelo je 69.827 hektara zemlje, što znači da je to najveći požar u SAD u 2019.

Evropa u paklu

Evropa se bori sa nezapamćenim toplotnim talasom koji je zabeležio rekordno visoke temperature u tri zemlje i već je povezan sa najmanje pet smrtnih slučajeva.

Toplota razara severnu i zapadnu Evropu temperaturama koje su već zabeležile rekorde u Nemačkoj, Belgiji i Holandiji samo mesec dana nakon što je još jedan veliki talas toplote pogodio kontinent.

U Holandiji je najviša zabeležena temperatura bila u Ajdhovenu, gde je nedavno izmereno 39,3 stepeni. Većina zemlje je pod narandžastim upozorenjem.

U Nemačkoj je živa prošle nedelje dostigla 41,5 C u severozapadnom gradu, dok je u francuskoj prestonici izmereno 42,6 stepeni.

U prošli utorak je u francuskom Bordou zabeležena temperatura od 41,2 stepena i tako u ovom gradu oboren rekord iz 2003. godine kada je živa u toplomeru bila na 40,7 stepeni, prenosi BBC.

U Belgiji je, kao i u mnogim delovima zapadne Evrope, u četvrtak zabeležena rekordna temperatura od 41,8 stepeni i to u mestu u Begijnendijk, 30 kilometara istočno od Brisela.

Leto, toplo, vrućina

Alo!/Dejan Briza

Vrućina, Foto: Alo!/Dejan Briza

Španija i Portugalija bore se sa požarima kako temperature rastu, a Italija je izdala upozorenja na požar.

Luksemburg, Italija i Švedska se takođe suočavaju sa temperaturama višim od 30 stepeni.

I u Srbiji se sutra očekuje rekordnih 37 stepeni.

Sibir u plamenu

U međuvremenu, nastavljaju da gore i šumski požari koji već danima besne Sibirom uprkos svim naporima.

Kako je naveo ruski ogranak Grinpisa, sada gori površina veća od 4,3 miliona hektara.

Istovremeno, pres služba ruskog Ministarstva odbrane danas je saopštila da su vojni avion Il-76 i helikopteri Mi-8 uspeli da ugase vatru na teritoriji od preko 100.000 hektara u regionima Krasnojarska i Irkutska.

Ruski predsednik Vladimir Putin u sredu je dao naređenje da se i ruska vojska angažuje u gašenju požara, a u pet regija proglašeno je i vanredno stanje.

Istovreno, u ponedeljak je došlo i do velike eksplozije u skladištu municije u regionu Krasnojarsk odakle ruske vlasti planiraju da evakuišu čak 16.500 ljudi.

Bonus video

Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista

 

Komentari (2)

Pera Detlic

06.08.2019 13:46

Ja pocinjem da pravim podzemni bunker negde u sumi.

Kaya

06.08.2019 16:31

Samo nek izmisle kremu sa zaštitnim faktorom 80%, pa nek ide zivot!!!