Donald Tramp, NATO
Tanjug/AP
Donald Tramp, NATO

Tanjug/AP

Donald Tramp, NATO, Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp je, kako se čini, umanjio šanse da sporazum o okončanju trgovinskog rata između SAD i Kine bude potpisan pre kraja ove godine, izveštava agencija AP.

Tramp je u Londonu, gde prisustvuje samitu NATO-a, izjavio danas da je jedini ograničavajući faktor za postizanje sporazuma s Kinom taj da li on želi da se dogovor postigne, navodi američka novinska agencija.

Na primedbu novinara da je njegovi prethodni cilj bio postizanje sporazuma do kraja ove godine, Tramp je odgovorio: "Ja nemam krajnji rok, ne".

"Na neki način mi se dopada ideja da se sačeka do posle izbora", dodao je.

On je ranije, podseća AP, nagoveštavao da Kina želi da sačeka da prođu predsednički izbori u SAD kako bi pregovarala o trgovinskom sporazumu.

Tenzije između dveju zemalja ponovo su se rasplamsale prošle sedmice nakon što je Tramp potpisao zakon kojim se izražava američka podrška demonstrantima u Hong Kongu.

Pretnju po trgovinske pregovore između SAD i Kine predstavlja 15. decembar kao krajnji rok kada treba da stupe na snagu nove američke tarife koje će biti uvedene na mnoge kineske proizvode, uključujući pametne telefone i laptopove.

Pritisak raste na obe strane kako bi se pre tog roka završio posao na dokumentu, koji je predsednik SAD-a nazvao "prvom fazom" ograničenog sporazuma, mada bi Tramp mogao da pomeri rok za završetak tog posla odlaganjem tarifa, kao što je to učinio u oktobru, kako bi se dobilo više vremena za pregovore, dodaje agencija AP.