Američka vojska
Shutterstock
Američka vojska

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Demonstranti u Portlandu srušili su statuu Džordža Vašingtona, nakon što su mu tokom poslednje noći protesta prekrili glavu zastavom.

Pročitajte još:

U četvrtak oko 23 sata po lokalnom vremenu, grupa od oko 30 do 40 demonstranata je počela da uništava statuu u severoistočnom Portlandu,. Oni su prvog predsednika SAD nazvali "genocidnim kolonistom". Kasnije je grupa srušila statuu konopcima. Jedan demonstrant je objavio sliku uz reči "Veliki Flojd".

Oni koji su odgovorni za rušenje statue pobegli su s mesta događaja, a policija je osigurala to područje.

U međuvremenu, druga grupa od nekoliko stotina demonstranata okupila se u Centru pravde u centru grada, gde je tokom skoro tri nedelje protesta došlo do višestrukih sukoba s policijom. Prema policiji, grupa je navodno bacala projektile. Lokalne vlasti potvrdile su da nisu izvršena hapšenja u vezi sa incidentom, niti sa bilo kakvim demonstracijama u četvrtak uveče.

Neki komentatori na mreži glasno su se pitali kada će doći do opipljivijeg uzvraćanja protiv skrnavljenja istorijskih statua i spomenika, uz upozorenje da naoružani "patrioti" mogu potrajati još dugo.

Međutim, barem do sada, došlo je do ograničenih izbijanja nasilja između suprotstavljenim grupama demonstranata i naoružanih milicija.

Preporučujemo:

Bilo je višestrukih neuspelih pokušaja uspostavljanja autonomne zone u Portlandu, slično kao i u Sijetlu, ali svaki put je policija uspešno osvajala područja, uključujući i kvart u kojem živi gradonačelnik Ted Viler.