Kirgistan
screenshoot/Twitter
Kirgistan, Foto: screenshoot/Twitter

Prema navodima Ministarstva, u sukobima specijalaca i pristalica Atambajeva, koje pokušavaju da spreče njegovo hapšenje povređene su 43 osobe.

Državni komitet za nacionalnu bezbednost Kirgistana demantovao je da su se pripadnici specijalnih jedinica policije predali pristalicama bivšeg predsednika te zemlje Almazbeka Atambajeva i saopštio da je specijalna operacija hapšenja bivšeg šefa države i dalje u toku.

PROČITAJ JOŠ:

Ranije je saopšteno da su se pojedini pripadnici specijalnih jedinica predali pristalicama Atambajeva, nakon pokušaja njegovog hapšenja. Savetnik Atambajeva potvrdio je da se bivši predsednik Kirgizije i dalje nalazi u svom domu.

Pristalice Atambajeva saopštile su ranije da je bivši predsednik Kirgistana uhapšen, ali je kirgistanska poslanica Irina Karamuškina negirala tu informaciju

„Nisu ga uhapsili, kod kuće je i brani se", rekla je ona.

Ispred rezidencije Atambajeva sukobili su se pripadnici specijalnih policijskih jedinica i pristalice političara. Pristalice su pokušale da prodru u kuću koju je okružila policija. Čuli su se pucnjava i eksplozije, a oko kuće je izbio požar.

Advokat Atambajeva Sergej Slesarev je izjavio da ga policija ne pušta da se vidi sa svojim klijentom i da ne zna gde se nalazi Atambajev.

Ranije je saopšteno da su specijalne jedinice počele operaciju hapšenja bivšeg predsednika Kirgizije Almazbeka Atambajeva.

Portal „24.kg“ je saopštio da je tokom juriša policije na rezidenciju bivšeg lidera države povređeno 10 ljudi, a reč je o pristalicama Atambajeva. Prema navodima portala, gumenim metkom je ranjen i novinar tog izdanja Aidu Džumašovu.

Sve saobraćajnice koje vode do rezidencije u predgrađu Koj Taš su zatvorene, čuje se pucnjava, a policija koristi dimne bombe i gumene metke.

Saradnici policije su već tri puta pozivali Atambajeva na razgovor u Glavnoj istražnoj upravi Ministarstva unutrašnjih poslova Kirgistana, kako bi svedočio o slučaju nezakonitog oslobađanja kriminalnog lidera Aziza Batukajeva.

Haradinaj u suzama! Ubijena majka, stravičan zločin u Prizrenu! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 07.08.2019. 12:19 Dielza je obaveštenje o tome da joj je majka ubijena podelila preko društvenih mreža. najnovija vest, alo, vest, Foto: Alo Sinoć oko 23 sata u Prizrenu stariji muškarac ubio je svoju suprugu, posle svađe.

Bivši šef države je ignorisao sve pozive, izjavivši da ih „čak ni u ruke neće uzimati“ i predložio da na odgovore istražitelja odgovori u pisanoj formi, preko svog advokata.

Prema kirgistanskom zakonodavstvu, ako svedok tri puta ne odgovori na poziv, saradnici policije imaju pravo da ga privedu.

Kirgistanski parlament je 20. juna predao glavnom tužilaštvu optužnicu protiv Atambajeva, koju je pripremila specijalna parlamentarna komisija. Nadzorni organ je doneo zaključak da bi bivši predsednik države mogao biti umešan u korupciju prilikom modernizacije termo-elektrane Biškek i brojne druge nezakonite radnje. Ako sud proglasi Atambajeva krivim, preti mu kazna doživotnog zatvora.

Sam Atambajev je optužbe nazvao apsurdnim i rekao da je čist pred narodom i spreman da odgovora za sve svoje postupke na dužnosti predsednika. Atambajev je na čelu zemlje bio od 2011. do 2017. godine.

BONUS VIDEO: