Kina, koronavirus
Tanjug/AP

 

Kina, koronavirus

Tanjug/AP

Kina, koronavirus, Foto: Tanjug/AP

Par koji je evakuisan u Veliku Britaniju iz Vuhana kako bi pobegao od koronavirusa, sada bi mogao da plati više od 10.000 funti da im se dete rodi u NHS.

Džed Džons (28) i njegova supruga, Liu Pan, bili su u karantinu dve nedelje nakon što ih je spasila britanska vlada.

Oni su pušteni 23. februara, a smatra se da će sada boraviti kod porodice Džonsa.

Ali par, koji je živeo u Vuhanu dve godine pre nego što je evakuisan, sada se suočava sa novima mukama kako se bliži termin.

Britanski državljanin, Džons, rekao je da njegova supruga ima samo privremenu šestomesečnu vizu i da će morati da plati negu u NHS-u.
Rekao je da nisu znali da će se to dogoditi pre nego što napuste Vuhan. Par se sada suočava s mogućnošću da će morati da se vrate u Kinu da bi se porodila.

Više od 79.000 ljudi je sada zaraženo, a preko 2.600 je umrlo - gotovo svi slučajevi smrti bili su u Kini.

Meni se čini nepravedno što iznenada shvatamo da smo zaglavili u plaćanju hiljada funti samo da bismo osigurali sigurnost supruge i mog nerođenog deteta. Sledili smo vladine savete za evakuaciju, prošli smo kroz njihove procedure. Nismo znali za ove troškove i nismo znali da će to biti situacija kada nam je rečeno da se evakuišemo."

Bolničko lečenje je besplatno samo za ljude koji obično borave u Velikoj Britaniji, što znači da ovde žive većinu vremena.
Par je proveo dve nedelje u karantinu nakon što je stigao u Veliku Britaniju 10. februara, ali su otpušteni 23. februara.

U braku su pet godina. Džons se preselio u Kinu kako bi radio kao programer softvera gde je upoznao suprugu, grafičkog dizajnera, pre sedam godina.