Korona
Tanjug/AP

 

Korona

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

"Ovo je jako loše, čini se da nastavljamo s bingom", kaže za 24sata.hr 35-godišnji Gonzalo Kaseron, stanovnik Madrida, u telefonskom razgovoru iz svog stana.

U Španiji je u subotu broj preminulih od koronavirusa skočio za 832, u najsmrtonosnijem danu od izbijanja bolesti, na ukupno 5.690 u toj zemlji. Dan ranije bilo je umrlo 769 ljudi, a slični brojevi izlaze poslednjih dana u podne kada Vlada objavljuje podatke.

U samo poslednja četiri dana život je izgubilo 3.000 ljudi.

"U jednom trenutku će morati da padne broj preminulih, no bojim se da će ih u iduća dva meseca biti 10.000", smatra Gonzalo. Već se dve nedelje nalazi u svom stanu. Do pre neki dan je snažno kašljao, i bio uplašen da se zarazio, no sada je kašalj oslabio.

"Ponekad kašljem, ali normalno, bez prevelikog napora", napominje.

U subotu je broj novooboljelih porastao za 8.190 na gotovo 72.250.

"Sestra ne pokazuje simptome, čini se da se nije zarazila, a njena prijateljica se dobro oporavlja", kaže on.

Premda on i sestra žive u istom stanu komuniciraju preko WhatsAppa svako iz svoje sobe, ili s udaljenosti od nekoliko metara. Na smene izlaze na balkon gde čitaju knjige dok sunce obasjava Madrid, najpogođeniju regiju u Španiji.

U subotu ujutro je na madridski aerodrom sleteo transportni avion s kutijama u kojima se nalazi 1,2 miliona zaštitnih maski. Španska vlada ih je naručila iz inostranstva kako bi zdravstveni radnici u bolnicama i domovima za stara lica hitno dobili opremu. Već danima apeluju da im se pomogne dok u teškim uslovima spašavaju živote.

Dosad je ozdravilo 12.290 osoba od ukupno 72.250 pacijenata. No cena je visoka budući da se pri tom zarazilo oko 10.000 medicinskih sestara i lekara. Svaki sedmi pacijent je sada zdravstveni radnik.

Kako pristižu novi pacijenti u Madridu sve više objekata opremaju za njihov smeštaj. Na sajmu, na severu grada, nameštaju se novi paviljoni. Taj veliki kongresni centar pored aerodroma pretvoren je u improvizovanu bolnicu za lečenje od bolesti Covid-19. U predgrađu Leganes je u subotu sređena i košarkaška dvorana. Nalazi se 300 metara od bolnice od kuda će dolaziti medicinske sestre i lekari.

"Sve je spremno da počnemo da fukcionišemo", izvestila je mesna uprava.

Na ulicama retki stanovnici ulaze u prodavnicu sa hranom, lica prekrivenih maskama, ili u apoteke. Plavi gradski autobusi voze prazni. U sredu je vanredno stanje produženo do 11. aprila.

"Sretan sam što imam terasu", kaže Gonzalo koji je od 13. marta samo jednom izašao iz stana, prošle nedelje kako bi kupio hranu. On i sestra menjaju se svake nedelje u odlasku u kupovinu.

"Ko zna koliko će ovo još trajati...", dodaje.