žurka, Florida
printskrin
žurka, Florida

printskrin

Foto: printskrin

Nakon video snimke pijanih Britanaca u španskom letovalištu Magaluf, meštani strahuju da bi žrtva koju su podneli tijekom lockdowna mogla biti uzaludna, piše Guardian.

- Delovi Španije su u karantinu, starija populacija je zatvorena u domovima, svi nosimo maske na ulici, ali u Magalufu neodgovorni Britanci rade što žele. To je sramotno.

Ostrvskim vlastima prijavljeno je najmanje 60 ilegalnih zabava, a zbog događanja u Magalufu i drugim letovalištima na Majorki bilo je sukoba između lokalnih meštana i turista. Organizatorima takvih pijanki sada prete kazne do čak 600.000 eura.

Džens Spahn, nemački ministar zdravlja, osudio je ponašanje mladih Nemaca koji se takođe razulareno zabavljaju na Majorki i to bez zaštitnih maski.

- Moramo da pokušamo da sprečimo infekcije, posebno u vreme godišnjih odmora. Ko kaže da automatski moramo imati drugi val na jesen i u zimu. Zajedno kao društvo možemo to da sprečimo, kao što smo to učinili ranije.

Pročitajte:

U Kataloniji i Andaluziji, ali i na Balearskim ostrvima, među kojima su i Majorka i Ibica, obvezno je nošenje maski na otvorenom, čak i u situacijama kada je socijalno distanciranje moguće sprovesti. Jedini izuzeci su boravak na plaži i sportske aktivnosti.

Nošenje maski i fizički razmak postali su pravilo za većinu Španaca, koji su zgroženi prizorima neodgovornih, mladih turista koji se opijaju i tumaraju ulicama u velikim skupovima, a niko od njih ne nosi masku.

Špancu su generalno užasnuti britanskim ležernim pristupom Covidu-19 i strahuju da bi turisti mogli da donesu drugi val Španiji, koja je tek stavila prvi val pod kontrolu.

Na Pirenejskom poluostrvu raste još veći strah o dugoročnim posledicama koje će Covid-19 ostaviti, ako ne bude turizma.

Na Majorki je prošle godine bilo 10 miliona turista. Turizam čini oko 11 posto španskog BDP-a, a u obalnim gradovima i na ostrvima je glavni izvor prihoda. Naredba o obveznom nošenju maski, koje je na Balearima uvedeno prošle nedelje, naljutilo je zaposlene u turističkom sektoru. BIli su šokirani kada su saznali da će posetitelji morati da nose masku na godišnjem odmoru, pa su im brojni gosti otkazali nakon takve odluke.

- Odlučili su se za destinaciju gde pravila nisu tako stroga, kaže jedan turistički radnik.

Od februara se u Španiji zarazilo blizu 254.000 stanovnika, a ozdravilo ih je 150.380. Preminulo je 28.400 osoba. Šesti su u svetu po broju umrlih od Covida-19.

Španija je 21. aprila otvorila granice i nanovo dopustila turistička putovanja ali za sada nema značajnih dolazaka iz inostranstva. U poslednje dve nedelje dijagnostifikovano je 5.400 novih slučajeva zaraze. U subotu uveče registrovano je više od 100 žarišta od kojih je najjače oko katalonskog grada Lleide.

Preporučujemo: