Edvard Snouden
Profimedia
Edvard Snouden

Profimedia

Edvard Snouden, Foto: Profimedia

Snouden se učesnicima na zatvorenoj konferenciji o sajber bezbednosti obratio sa nepoznate lokacije u Rusiji, a nije bio prisutan zbog bojazni da će biti predat američki vlastima, navodi "Jerusalem post".

On je optužio "NSO" da prodaju "alatku za digitalnu krađu" i da se ona ne koristi isključivo za hapšenje kriminalaca i sprečavanje terorističkih napada, iako je koriste i pojedini "dobri akteri", već i za zaradu novca "do te mere koja dovodi i do gubitka života".

Snouden smatra da bi praćenje telefonskih poziva i imejla običnih građana moglo da dovede do toga da obaveštajne agencije donesu pogrešne odluke u veoma komplikovanim trenucima.

PROČITAJTE JOŠ:

- Prismotra se ne sprovodi radi bezbednosti. Prismostra se tiče kontrole - rekao je Snouden kritikujući koncept "države prismotre".

Upozorava da postoji mogućnost da će privatne kompanije za prismotru u jednom trenutku imati veliku moć nad životima običnih građana, a da vlade to neće moći da obuzdaju, prenosi "Jerusalem post".

Adnan Kašogi

Profimedia

Adnan Kašogi, Foto: Profimedia

Prisutnima na današnjoj konferenciji poručio je da se u Izraelu dešava sve ono što se dešava i u SAD, nakon što je upitan kako to NSA vrši prismotru u poređenju sa izraelskim obaveštajnim službama.

Iako je Izrael jedan od najbližih saveznika SAD, on se redovno nalazi na vrhovima američkih listi hakera, pored Rusije i Kine, zbog mogućnosti koje Izraelci poseduju.

Snouden se osvrnuo i na Fejsbuk, poručivši da toj kompaniji nije stalo do njenih korisnika.

- Fejsbuk nije briga za vas, vašu zemlju, vaše političko opredeljenje ili šta vam se dešava. Fejsbuku je stalo samo do jedne stvari - vaših podataka. Oni su ljudi koji vrše prismotru. Njihov produkt ste vi - priča vašeg života i života vaših komšija - rekao je Snouden.

Edvard Snouden postao je poznat javnosti kada je 2013. godine obelodanio masovno prisluškivanje NSA američkih građana. Tražen je u Sjedinjenim Državama i trenutno se nalazi u Rusiji, koja mu je dala azil.