Kalifornija, požar
Tanjug/AP
Kalifornija, požar

Tanjug/AP

 Foto: Tanjug/AP

Kompanija Pacifik Gas & Elektrik počela je da isključuje struju u preko 50.000 domaćinstava u severnoj Kaliforniji pošto su suvi vetroviti uslovi obnovili opasnost od požara u sezoni koju su već obeležile smrtonosne vatrene stihije.

Preduzeće je najavilo da je započelo sa smanjenjem napajanja za 33.000 mušterija, a oko 20.000 trebalo bi da usledi za nekoliko sati, prenosi AP.

Isključenja će zahvatiti delove gotovo dva desetine okruga, uglavnom u području Sijera i zalivske oblasti San Franciska, a mogla bi trajati 48 sati.

Preventivni prekidi struje su strategija čiji je cilj sprečavanje požara prouzrokovanih dalekovodima koji su oštećeni ili srušeni usred jakog vetra. PG&E oprema izazvala je nekoliko masovnih požara koji su uništili desetine hiljada domova i uzrokovali smrt više od 100 ljudi od 2017. godine.

"Ovo su vremena izazova. Ne samo da smo na vrhuncu sezone požara, već i mnogi od nas rade od kuće, školuju se od kuće. Razumemo da se poteškoće pojavljuju kada isključimo struju'', rekao je Mark Kvinlan, zadužen za incidente u PG & E dodajući da je to "krajnja opcija''''.

Pročitajte još: