Nobelovac
screenshoot/Youtube
Nobelovac

screenshoot/Youtube

Nobelovac, Foto: screenshoot/Youtube

Žerar Muru, jedan od ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade, provučen je kroz "toplog zeca" zbog humorističkog klipa o njegovom istraživačkom projektu ELI (Ekstremna svetlosna infrastruktura), objavljenog na Jutjubu. Mnogi su, uključujući i Kraljevsku švedsku akademiju nauka, ocenili da je video ponižavajući za žene.

Klip objavljen 2013. počinje sa dečakom koji ima košmar, a zatim prikazuje Žerara Murua kako vozi sportski automobil ka laboratoriji, gde ga studenti i kolege istraživači dočekuju kao superzvezdu. Na vrhuncu oduševljenja "obožavalaca", nobelovac počinje da pleše okružen lascivno odevenim devojkama. Klip se završava u holivudskom stilu, tako što Muru uzima dečaka za ruku i odlazi s njim ka zalasku sunca.

Kristijan Rodel sa nemačkog Helmholc instituta u Jeni, jedan od njegovih kolega iz oblasti laserske fizike, ocenio je video kao "neodgovarajući i neprimeren" a Muruovo učešće kao "grešku".

PROČITAJTE JOŠ:

- Žene su predstavljene uglavnom kao dodatna oprema u eksperimentu koji vode stariji muškarci i ponašaju se arogantno. Područjem laserske fizike dominiraju muškarci i kad jedan ugledni profesor i uzor kakav je Muru napravi takav video, istraživačko polje je značajno oštećeno - rekao je Rodel za švedski javni servis SVT.

Agnes Vold, profesorka kliničke bakteriologije na Gutenberg univerzitetu i snažan zagovornik rodne ravnopravnosti u naučnim krugovima, ocenila je video kao "sraman".

- Ovo je poziv na buđenje svima koji tvrde da postoji jednakost u naučnim krugovima. Ovo je dokaz da je upravo suprotno. Očigledno je da ovo odobrava osoba koja je u vrhu naučničke hijerarhije, dobitnik Nobelove nagrade - rekla Voldova.

Jeran Hanson, stalni sekretar Kraljevske švedske akademije nauka izjavio je da je video suprotan akademskom pogledu na žene. Međutim, priznao je da video ne bi uticao na izbor laureata jer se nagrada dodeljuje za "fiziku i ništa drugo".

Žerar Muru izjavio je da je video snimljen u "humorističkom duhu", da bi pokazao da se i naučnici mogu opustiti, dodajući da nije ponosan zbog klipa. Kristijan Rodel rekao je da je, kad se video pojavio 2013. godine, bilo mnogo spekulacija da bi mogao koštati Murua Nobelove nagrade. Očigledno nije.

U utorak, 2. oktobra, Nobelova nagrada za fiziku za 2018. godinu dodeljena je Žeraru Muruu, Arturu Eškinu i Doni Strikland za dostignuća u oblasti fizike lasera.