Melburn, Daniel Endruz, Australija, korona
Tanjug/AP
Melburn, Daniel Endruz, Australija, korona

Tanjug/AP

Melburn, Australija, Foto: Tanjug/AP

BBC prenosi da je premijer Morison smenio Portera, koji je pored ove obavljao i funkciju ministra za radne odnose, ali mu je dodelio novi resor nauke i tehnologije.

Državni tužilac je odlučno negirao navode u izjavi žene da ju je silovao 1988. godine kada je imala 17 godina, a navodna žrtva je preminula u 49. godini u junu 2020., a bez njenog svedočenja policija je rekla da ne može da nastavi postupak.

BBC navodi da je australijski premijer poslednjih nedelja bio suočen sa intenzivnim pritiskom javnosti da odgovori na seriju optužbi za seksulane napade, nedolično ponašanje i seksizam koje su potresle australijsku politiku.

Još jedna ministarka koja se suočila s kritikama Linda Rejnolds smenjena je iz resora odbrane, ali će takođe ostati u kabinetu na mestu ministra vladinih službi.

Slučaj ministarke je dospeo u javnost u februaru, nakon što je bivša pomoćnica Britani Higins rekla da ju je 2019. silovao muški kolega u kabinetu ministra i prijavila je optužbu svom tadašnjem šefu, ministarki Rejnolds, ali je navela da je doživela od nje pritisak da slučaj ne prijavi policiji.

Rejnolds je naišla na žestoke kritike javnosti zbog svog postupanja sa optužbom za silovanje i zbog toga što je Higins ove godine nazvala "lažljivom kravom", zbog čega se kasnije izvinila.

BBC prenosi da se prošle nedelje jedan vladin poslanik povukao nakon što se izvinio se zbog uznemiravanja i maltretiranja dve žene na internetu, a objavljen je i video snimak na kojem se vidi seksualni odnos uposlenika u parlamentu, nakon čega je otpušten jedan vladin službenik.