Donald Tramp, Melanija Tramp
AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Donald Tramp, Melanija Tramp

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Donald Tramp, Melanija Tramp, Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

 

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da će nove tarife na uvoz iz Kine odmah stupiti na snagu ako kineski predsednik Si Đinping ne dođe na samit G20.

Tramp je, u telefonskom intervjuu za tv mrežu CNBC, rekao da su dodatne tarife na kinesku robu spremne da stupe na snagu odmah posle samita G20 ovog meseca ukoliko se ne postigne trgovinski sporazum s Kinom.

Američki predsednik je u više navrata poručio da se sprema da se sastane sa Sijem na samitu u Osaki krajem juna, ali zvanični Peking nije potvrdio dolazak kineskog predsednika na taj skup.

 

Kinesko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je danas da je Kina otvorena za dalje trgovinske razgovore sa Vašingtonom, ali da nema šta da objavi o mogućem sastanku dvojice lidera.

"Ako ne postignemo dogovor, videćete povećanje tarifa", rekao je Tramp za CNBC.

Takođe je naveo da bi spor vezan za kineskog tehnološkog giganta, kompaniju Huavej Tehnolodžiz, mogao da se reši u okviru nekog trgovinskog sporazuma sa Kinom.

Donald Tramp, Melanija Tramp

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

 

Dodao je da je uveren da će Kina sklopiti trgovinski sporazum sa SAD-om "jer će oni morati da ga postignu".

"Baš sada, Kina trpi desetkovanje stranih kompanija koje je napuštaju i odlaze u druge zemlje, uključujući i naše, jer ne žele da plaćaju tarife", rekao je Tramp.

CNBC napominje da nije jasno u kojoj meri američke tarife pogađaju Kinu, budući da podaci koje je danas objavila vlada u Pekingu pokazuju da se kineski trgovinski suficit u robnoj razmeni sa SAD-om povećao u maju.

Tramp je u intervjuu ponovo kritikovao Kinu zbog devalvacije nacionalne valute juana, čime, kaže, stiče nepravednu prednost u trgovini, a obrušio se i na Federalne rezerve (FED) koje svojom monetarnom politikom, kako je rekao, tu situaciju pogoršavaju.

Si Đinping i Vladimir Putin

Youtube/Printscreen

 

"Oni devalviraju svoju valutu - već godinama. To im daje ogromnu konkurentsku prednost, mi tu prednost nemamo jer imamo FED koji ne smanjuje kamatne stope", rekao je Tramp, dodajući da je "FED vrlo, vrlo destruktivan po nas".

Američki predsednik je iskoristio intervju i da odgovori na kritike izvršnog potpredsednika Privredne komore SAD i šefa za međunarodne poslove, Majrona Brilijanta, koji je ocenio da upotreba "tarifa kao oružja, povećava pretnje našoj ekonomiji, našim farmerima, proizvođačima i ptrošačima, i naškodiće našoj zemlji".

"On ne štiti našu zemlju. On štiti kompanije koje su članovi Komore. Samo želim da kažem Privrednoj komori SAD-a, da nismo imali tarife ne bismo postigli dogovor sa Meksikom. Dobili smo sve što smo hteli. I sada ćemo biti odličan partner Meksiku. Zato što nas sada uvažavaju, a pre nas nisu čak ni poštovali", rekao je Tramp povodom izjave Brilijanta.

Ova poruka američkog predsednika, navodi CNBC, dolazi nakon serije njegovih tvitova o tome da je postignut sporazum s Meksikom o sprečavanju ilegalnih prelazaka migranata iz Centralne Amerike preko meskičke granice u SAD, čime je sprečeno uvođenje carina Vašingtona od pet procenata na svu meksičku robu.

Te tarife, koje je trebalo danas da stupe na snagu, otkazane su nakon višednevnih pregovora između zvaničnika dve zemlje u Vašingtonu prošle sedmice.

Tramp je međutim ponovo zapretio danas da će aktivirati tarife protiv Meksika ako meksički poslanici u parlamentu odbace sporazum.