Korona, test
AP/Tanjug
Korona, test

AP/Tanjug

 Foto: AP/Tanjug

Kako je navela, reč je o osobama starijim od 60 godina, hroničnim bolesnicima i osobama s oslabljenim imunitetom, kao i ljudima koji su, zbog prirode svog posla, u kontaktu s ranjivim skupinama, prenosi hrvatski Indeks.

Beović je navela da će se osobama s blagim simptomima preporučivati da se izoluju i ostanu kod kuće.

Ona je naglasila da se nove preporuke ne donose u cilju smanjivanja broja testiranja nego kako bi se što pre izolovali nosioci virusa i oni koji su u kontaktu sa drugim ljudima zbog prirode svog posla.

Bojana Beovic

printscreeen twitter

 Foto: printscreeen twitter

Govoreći o rekordnim brojevima novoh slučajeva korona virusa i hospitlozovanih, ocenila je da je situacija teška i da ju je teško kontrolisati, ali je rekla da je optimista da će dosadašnje mere dati rezultat.

Beović je navela da broj novozaraženih raste "strmo i eksponencijalno" i upozorila da bi broj hospitalizovanih mogao da dostigne nivo koji bi premašio kapacitet bolnica, ako se svi ne budu dosledno pridržavali propisanih epidemioloških mera.

Beović je, međutim, nagovestila da bi mogla da bude doneta odluka da mere karantina za regije i opštine, kao i policijski sat, ostanu na snazi, "sve dok se epidemiološke prilike ne poprave, odnosno dok već uvedene mere ne daju opipljiv rezultat".

"Juče je bilo 2.605 novozaraženih i stotinak onih na intenzivnim odeljenjima, a ako se to nastavi brojke će verovatno rasti i imaćemo odednom u našim bolnicama hiljadu pacijenata koji se leče samo od jedne bolesti", upozorila je Beović.

Ona je dodala da je, prema nekim ocenama, u Sloveniji već zaraženo oko tri odsto stanovništva, dakle više od 60.000 ljudi.

Članovi vladine grupe za Kovid-19 predstavili su pripreme za to da se u Sloveniji umesto sadašnjih molekularnih testova za otkrivanje prisutnosti korona virusa uvedu novi, brzi antigenski testovi.

Time bi, kako prenosi hrvatski Index, kapaciteti testiranja mogli da se jako prošire, jer ta tehnologija omogućava da ih izvode manje laboratorije, pa i oni u domovima zdravlja.

Tako bi, kako dodaje, broj testiranih mogao da se utrostruči u odnosu na sadašnje stanje.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare Vlade Slovenije, takvo bi testiranje bilo dostupno svima, a bilo bi u proseku tri puta jeftinije od sadašnjih molekularnih testova u dve ovlašćene laboratorije u državi.

Pročitajte još: