Prebacuje krivicu na pokojnika:Slobodan Milošević
EPA/Saša Stanković
Prebacuje krivicu na pokojnika:Slobodan Milošević

EPA/Saša Stanković

Slobodan Milošević, Foto: EPA/Saša Stanković

U delu pod oznakom Balkan, nalazi se oko 200 osoba i organizacija iz Srbije, BiH, Hrvatske, s Kosova i iz Makedonije.

Među osobama kojima je zamrznuta sva eventualna imovina na teritoriju SAD i ujedno zabranjeno putovanje u tu zemlju su gotovo svi optuženi ili osuđeni za ratne zločine s područja bivše Jugoslavije, poput Veselina Šljivančanina, Vojislava Šešelja, Ratka Mladića, Biljane Plavšić, Momčila Krajišnika i Radovana Karadžića, ali i većina članova Karadžićeve uže porodice, uključujući njegovu ćerku Sonju, koja trenutno obavlja dužnost potpredsednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Među imenima Albanaca za koje važi zabrana je Fatmir Ljimaj, aktuelni zamenik predsednika Vlade Kosova. Na listi je i brat kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, Daut Haradinaj.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i u 2018. godini uvršten je na "crnu listu" američkog Ministarstva finansija, a na podugačkoj listi problematičnih osoba i organizacija s Balkana, kako ih klasifikuju u SAD-u, "društvo mu prave" brojni osuđenici za ratne zločine, ali i oni koji su za Vašington problematični zbog drugih razloga, poput hrvatskih generala Ljube Ćesića Rojsa ili Stanka Sopte.

Iako "osvežen" 26. januara popis "pati" od nekih nelogičnosti, jer je na njemu i dalje ime odavno pokojnog haškog optuženika za ratne zločine i bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, ali i Gorana Hadžića, koji je umro 2016. godine.

Na tom su se neslavnom popisu ponovo našla imena Hrvata osuđenih za ratne zločine poput Darija Kordića, Mladena Naletilića Tute, Vinka Martinovića Štele, Marija Čerkeza, Ante Furundžije.

Na popisu je i Valentin Ćorić, jedan od šest bivših zvaničnika Herceg-Bosne osuđenih pred Haškim tribunalom u novembru prošle godine, ali tamo nema imena drugih iz te grupe poput Jadranka Prlića ili Milivoja Petkovića.

Uz Rojsa i Soptu koji po kriterijumima američkih vlasti spadaju u neku drugu kategoriju, tu je i bivši član Predsedništva BiH Ante Jelavić, za kojim radi suđenja traga bosanskohercegovačko pravosuđe.

Poznatija bošnjačka imena s američke "crne liste" su ona ratnog načelnika Glavnog stožera Armije BiH Envera Hadžihasanovića, nekadašnjeg ministra unutarnjih poslova Republike BiH Bakira Alispahića, koji je smenjen još 1996. godine zbog veza sa Iranom, kao i Senada Šahinpašića Šaje, ličnog prijatelja Bakira Izetbegovića.

Među organizacijama koje su pod sankcijama američke vlade su i dalje Srpska demokratska stranka (SDS), koja je deo vladajuće većine u BiH, kao i Četnički ravnogorski pokret.

Komentari (3)

popovic rasa

30.01.2018 13:12

laka vam zemlja predsednice.koliko miliona dolara su ameri maznuli to samo zna pokojna bankarka.suska se i danas da je saobracajka bila namestena.

Pera Detlic

30.01.2018 13:38

Ziv covek, eno ga u Rusiji sa Mirom.

NS

30.01.2018 13:47

Mislite da ameri ne znaju gde je on?