Koronavirus, Kina, Peking, Vuhan
Tanjug/AP

 

Koronavirus, Kina, Peking, Vuhan

Tanjug/AP

Koronavirus, Kina, Peking, Vuhan, Foto: Tanjug/AP

Ovim rečima započinje Rajev Santiago Fernando, američki lekar koji je među prvima bio na terenu kada je proglašena epidemija Zika virusa i ebole. Fernando, koji je u Njujorku izglasan za najboljeg infektologa, do pre nekoliko dana boravio je u Vuhanu, epicentru koronavirusa koji je do sada odneo najmanje 80 života.

Niko nam ni temperaturu nije izmerio

Fernando je u kineski grad stigao nekoliko dana pre nego što je epidemija zvanično proglašena, a Vuhan je napustio jednim od poslednjih aviona kojima je bilo dozvoljeno da polete sa aerodroma pre nego što je grad stavljen pod totalnu blokadu.

Fernando za naš portal kaže da su se vlasti ponašale veoma čudno, kao i da su "krili istinu od javnosti".

- Bio sam u Vuhanu do prošlog vikenda. Nekoliko dana vlasti nisu prijavljivali novoobolele i to mi je bilo sumnjivo. Nemoguće je da nemaš slučaj novoobolelih pacijenata u trenutku kada proglašavaš epidemiju. Vlasti su krile istinu od svojih građana - započinje Fernando.

On kaže da su u prvim danima nakon proglašenja epidemije načinjeni brojni propusti.

- Napustio sam Vuhan 18. januara. Na aerodromu niko nije nosio maske, niti su nas kontrolisali. Nisu nam čak ni merili temperaturu. Prošao sam kontrolu i ušao sam u avion kao da se u tom gradu ništa ne događa - priča poznati doktor.

Fernadno kaže da je ovo ozbiljan propust tamošnjih vlasti.

Koronavirus, Kina, Peking, Vuhan

Tanjug/AP

Koronavirus, Kina, Peking, Vuhan, Foto: Tanjug/AP

Zakasnili sa karantinom?


- Prolazi period inkubacije za koji još nismo sigurni koliko traje. Veruje se da je dve nedelje, tek nakon toga kreću prvi simptomi. To znači da smo već izgubili dve nedelje - da su zakasnili sa karantinom - objašnjava poznati infektolog.

On smatra i da je Svetska zdravstvena organizacija trebalo više da reaguje zbog novonastale situacije.

- Smatram da bi oni trebalo da se sastanu već početkom ove nedelje i da proglase pandemiju. Prema mom mišljenju, suviše su spori u donošenje te odluke. U ovom trenutku već imamo registrovanih 12 obolelih van granica Kine. Moraju svakodnevno da prate situaciju i da reaguju što pre - objašnjava Fernando.

Zaraza se širi

U poslednjih 48 sati u Kini su zabeležena 24 smrtna slučaja od koronavirusa, čime se broj žrtava popeo na 81. Istovremeno, registrovano je još nekoliko stotina novoobolelih.

Pre zatvaranja aerodroma u Vuhanu više stotina Kineza je otputovalo širom sveta. Ubrzo nakon blokade Vuhana iz brojnih zemalja sveta su krenule da pristižu informacije o obolelima. Zaraženih ima na teritoriji SAD, ali i Evrope, a prijavljeni su i slučajevi obolelih u Južnoj Koreji, Singapuru...

Turisti iz Vuhana i u Beogradu

Kineski turisti iz Vuhana, koji su prethodna dva dana boravili u Hrvatskoj i u BiH, trebalo bi u toku današnjeg dana da uđu na teritoriju Srbije. Epidemiolog Federalnog zavoda za javno zdravlje BiH Andrea Jurić izjavila je da nema razloga za alarm i da je njihovo zdravstveno stanje uredno, prenosi sarajevski Dnevni avaz.

Gradonačelnik nudio ostavku

Gradonačelnik Vuhana ponudio je danas ostavku jer grad nije na najbolji način reagovao na širenje virusa, iako je svoje delovanje na skali od 100 ocenio sa 80.

- Zatvorili smo grad da bismo zaustavili širenje virusa, ali verovatno će nas istorija pamtiti po lošem - rekao je Zou Sivang u intervjuu državnoj ČTV.

On je naveo da je spreman da podnese ostavku ukoliko će to pomoći da se spreči širenje virusa. On je priznao da informacija o širenju virusa nije dovoljno brzo objavljena.

On je za to delimično okrivio proceduru po kojoj lokalne samouprave moraju da traže odobrenje od Pekinga kako bi plasirale takve informacije. Međutim, mnogi građani kritikuju intervju na društvenim mrežama, uz ocenu da je gradonačelnik preterano hvalio sam sebe.

Komentari (2)

de

27.01.2020 21:45

Velika koincidencija a bas u tom regionu je pustena u rad 5G mreza .Sta je istina

Milan

30.01.2020 12:17

Mnogo je sumnjivije sto je americki virolog dosao u Vuan mnogo pre nego sto se pojavila epidemija.