Skinuta oznata tajnosti: Otkrivena misterija koja je potresla svet

Te procene su, kako se navodi u izveštaju koji je objavila Kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe

CIA
CIA, Foto: AP

Bajdenova administracija skinula je oznaku tajnosti sa izveštaja američke obaveštajne službe o ubistvu saudijskog novinara Džamala Hašogija. U izveštaju se sugeriše da je saudijski princ Mohamed bin Salman odobrio operaciju u Istanbulu da se novinar „zarobi ili ubije“.

Džamal Kašogi
Džamal Kašogi, Foto: EPA

Te procene su, kako se navodi u izveštaju koji je objavila Kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe, bazirane su na osnovu „kontrole pri donošenju odluka“ koju saudijski princ ima u zemlji.

„Od 2017. godine, princ ima apsolutnu kontrolu nad bezbednosnim i obaveštajnim organizacijama, zbog čega je malo verovatno da bi saudijski zvaničnici izveli operaciju takve vrste bez njegovog odobrenja“, piše u sažetku izveštaja.
Dodaje se da je princ smatrao da Hašogi predstavlja pretnju po kraljevinu, kao i da je podržavao nasilne mere da se novinar ućutka.

Podsetimo, Hašogi je ubijen 2. oktobra 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu, gde je došao kako bi pribavio dokumente za venčanje sa verenicom.

Stav zvaničnog Rijada je da su ubistvo počinili odmetnuti pripadnici tajne službe, koji su uhapšeni, a petorica je osuđena na smrtnu kaznu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi