SADA JE PREŠAO SVAKU GRANICU Skandalozan potez Donalda Trampa!

Trampovi potezi dodatno su produbili tenzije sa Pekingom, koje su već bile izražene tokom pandemije korona virusa.

Donald Tramp
Donald Tramp, Foto: EPA

Donald Tramp saopštio je da će Sjedinjene Američke Države prekinuti odnose sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, ukinuti poseban trgovinski status Hongkonga i suspendovati vize za kineske diplomce za koje se sumnja da su vršili istraživanja u ime svoje vlade.

Američki predsednik rekao je na konferenciji za novinare da SZO nije sprovela reforme i da će SAD preusmeriti sredstva namenjena toj agenciji UN na druge organizacije.

On tvrdi da SZO nije uspela da na adekvatan način odgovori na pandemiju korona virusa jer, kako tvrdi, Kina ima "potpunu kontrolu" nad tom svetskom organizacijom, prenosi AP.

On je dodao da su SAD detaljno navele koje reforme SZO mora da preduzme, ali je ta organizacija "odbila da deluje" i da će zato SZO prekinuti odnose.

Tramp je rekao da su kineski zvaničnici ignorisali svoje obaveze prijavljivanja SZO i vršili pritisak na tu organizaciju da obmanjuje javnost o pandemiji korona virusa, od koje je do sada stradalo više od 100.000 ljudi u SAD.

Tvrdi da Kina ima potpunu kontrolu nad SZO, uprkos tome što, kako je naveo, izdvaja 40 miliona dolara godišnje, dok SAD daju oko 450 miliona dolara godišnje, prenosi SI-En-Bi-Si.

"Svetu su potrebni odgovori iz Kine o virusu. Moramo da imamo transparentnost. Zašto je Kina izolovala inficirane iz Vuhana od ostalih delova Kine?", upitao je Tramp.

Tramp je takođe rekao da će SAD privremeno zabraniti ulazak kineskim diplomcima, koji se sumnjiče za učešće u opsežnoj kampanji vlade za prikupljanje trgovinskog znanja i akademskog istraživanja za vojsku i industrijski razvoj te zemlje.

AP navodi da bi Trampova administracija mogla uskoro da protera više hiljada kineskih diplomaca, koji studiraju na američkim univerzitetima, i uvede druge sankcije kineskim zvaničnicima.

Tramp je rekao i da je uputio svoju administraciju da započne proces povlačenja specijalnog tretmana za Hongkong kao odgovor na plan Kine da uvede novi zakon o bezbednosti na toj teritoriji.

Tramp je na konferenciji za novinare u Beloj kući rekao da je Kina prekrišila obećanje u vezi sa autonomijom Hongkonga i najavio da će SAD uvesti sankcije pojedincima koje vidi kao odgovorne za "gušenje autonomije Hongkonga".

On je rekao da je potez koji je, kako je naveo, Peking preduzeo protiv Hongkonga "tragedija za narod Hongkonga, Kinu i svet", prenosi Rojters.

Tramp razmatra i uvođenje finansijskih i putničkih sankcija kineskim zvaničnicima zbog Hongkonga.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi