Turska vojska
Tanjug/AP
Turska vojska

Tanjug/AP

Turska vojska, Foto: Tanjug/AP

 

* Turska je pokrenula vojnu operaciju na severu Sirije sa ciljem da se stane na put, kako tvrde iz Ankare, stvaranju terorističkog koridora duž tursko-sirijske granice

*  Amerika koja je počela povlačenje svojih snaga iz Sirije, saopštivši da je upala u zamku

* Erdogan doneo odluku, novinari ostali u potpunom čudu

 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio da su turske trupe i njeni saveznici iz sirijske opozicije spremni da počnu napad na grad Manbidž koji drže sirijski Kurdi.

- Sprovešćemo našu odluku o Manbidžu - rekao je Erdogan novinarima.

Ko sme, a ko ne sme da bude u Siriji

AUTOR: Alo/Agencije/V.M. DATUM I VREME: 12.10.2019. 18:49 Poslao ozbiljnu poruku.

Cilj je da se u taj grad vrati arapsko stanovništvo koje, kako je rekao, ima sva imovinska prava, prenosi AP.

Prethodno je turska televizija javila da se turske snage pripremaju za operaciju u Manbidžu i da su se pozicionirale na obodu grada.

Sirijski Kurdi su u međuvremenu sklopili sporazum sa vladom u Damasku za zajedničku odbranu od turske invazije.

Sirijska vojska kreće ka severu

Sirijska vojska je ušla u grad Tabka u provinciji Raka, koji je prethodno bio u rukama Kurda, saopštila je televizija „Majadin“.

Kako se precizira, time je sirijska vojska jasno dala do znanja da nastavlja svoj put ka severu.

Američki ratni brod prišao previše blizu Rusije! Putin odmah poslao presretače! (FOTO)

AUTOR: Alo/Sputnjik/V.M. DATUM I VREME: 12.10.2019. 20:57 Nategnuta situacija. Američki ratni brod, Foto: Twitter/Printscreen * Američki ratni brod "Porter" uplovio je u Crno more * Ruska Crnomorska flota odmah je počela da prati američkog razarača * Odmah su isplovile ruska fregata "Admiral Esen" i mali raketni brodovi "Višnjij Voločok" i "Orehovo-Zujevo" Američki razarač "Porter" sa vođenim raketnim oružjem ušao je u Crno more, saopštio je ruski Nacionalni centar za odbranu.

Iako zvaničnih izjava od strane sirijskih vlasti po ovom pitanju nije bilo, administracija severoistoka Sirije tvrdi da je sa Damaskom postignut dogovor o razmeštanju sirijskih snaga duž cele granice sa Turskom, kako bi se pružila pomoć prilikom odbijanja napada turskih snaga.

Podsetimo, Turska je pokrenula vojnu operaciju na severu Sirije sa ciljem da se stane na put, kako tvrde iz Ankare, stvaranju terorističkog koridora duž tursko-sirijske granice.

Po tom pitanju se nedavno oglasila i Amerika koja je počela povlačenje svojih snaga iz Sirije, saopštivši da je upala u zamku jer se nalazi između turskih snaga koje su pokrenule vojnu operaciju u Siriji i sirijskih koje su krenuli ka severu zemlje.

Klopka za Amerikance

Šef Pentagona Mark Esper izjavio je da je vojska SAD u Siriji upala u veoma loš položaj, budući da se nalazi između sirijskih snaga koje se kreću ka severu i turskih, koje samo što su ušle na sever te arapske republike.

Putin momentalno sazvao Savet ZND: Sledeća meta je Srbija!

AUTOR: Alo.rs/M.Č. DATUM I VREME: 11.10.2019. 13:53 - 11.10.2019. 14:24 Nakon poraza u Siriji, teroristi su počeli da traže nova uporišta na Balkanu i jugoističnoj Aziji, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

Esper je pritom istakao da Amerika nije pristala da ratuje protiv Turaka da bi na taj način zaštitila Kurde.

S tim u vezi, on je rekao da SAD ne raspolažu dovoljnim brojem trupa u regionu kako bi zaustavile potencijalni napad turske vojske.

Podsetimo, prethodno su američke vlasti saopštile da će povući oko 3.000 vojnika iz Sirije, a kako su prenosili mediji, glavni vojni kontingent trebalo bi da napusti Siriju narednih dana.

Inače, Turska je pokrenula vojnu operaciju na severu Sirije sa ciljem da se stane na put, kako tvrde iz Ankare, stvaranju terorističkog koridora duž tursko-sirijske granice.

Pročitajte i:

 

BONUS VIDEO: Ekskluzivni intervju Milorada Dodika za Alo.rs