Sirijski i američki vojnici
Youtube/Printscreen
Sirijski i američki vojnici

Youtube/Printscreen

Sirijski i američki vojnici , Foto: Youtube/Printscreen

U video klipu koji kruži društvenim mrežama i na Jutjubu, američko vojno osoblje susrelo se sa pripadnicima 154. puka Sirijske arapske armije (SAA), dok Sirijci odbijaju da uklone blokade na putu kako bi američke trupe mogle da prođu.

Prema izveštajima, incident se dogodio u selu Al-Dardara i trajao je nekoliko minuta, pošto su sirijski vojnici snimljeni kako vređaju američke snage i traže od njih da se okrenu i odu. Može se čuti kako sirijski vojnik govori:

- Slušaj, glupane, pogledaj me, nećeš proći ovde - dok su tri američka vojnika stajala ispred svog oklopnog vozila.

Američke snage složile su se da okrenu svoja vozila, ali su ih lokalna deca kasnije gađala kamenjem, dok su im vikali da napuste Siriju.

Ubrzo nakon toga objavljen je još jedan snimak, koji je pokazao da je dijalog sirijskih i američkih vojnika na kontrolnom punktu sirijske vojske bio mirnijeg karaktera.

Situacija podseća na 1999. godinu, kada su trupe NATO-a ušle na Kosovo i Metohiju i naišle na snage srpske vojske i policije koja je bila, nažalost, u povlačenju. Nažalost - jer smo dobili mnoge bitke u tom ratu, uništili albanske teroriste, a na kraju pod pritiskom Zapada bili prinuđeni da se povučemo i samim tim izgubimo rat.

Iako se ishod ova dva različita slučaja nikako ne može uporediti, poenta je u tome da je vojnik jedne male herojske zemlje, tada SR Jugoslavije (Srbije), a danas Sirije pokazao zube (američkom) okupatoru i rekao: "Dalje nećeš proći".

Podsetimo na incidente u Prizrenu, kada su nemački oficiri pokušali da uzmu srpskom vojniku pušku iz ruke, taj Nemac nije uspeo u nameri, kao što ni Amerikanci neće uspeti u nameri da Siriju pretvore u svoju koloniju i poslušničku salafističku despotiju.