Ubistvo sina
Printscreen/YouTube
Ubistvo sina

Printscreen/YouTube

Ubistvo sina, Foto: Printscreen/YouTube

Automobil u kom je ubijen trogodišnji sin ukrajinskog političara i biznismena Vjačeslava Soboleva pripada kompaniji protiv koje se vodi istraga zbog sumnje da je finansirala teroriste. Policija privela dve osobe zbog sumnje da su počinile ovaj stravičan zločin.

Policija u Kijevu privela je dve osobe zbog sumnje da su u nedelju oko 17 časova otvorili vatru na "rendž rover" kojim je upravljao Sobolev. U napadu je stradao Sobolevljev trogodišnji sin Saša, kojeg je metak pogodio u glavu, dok je sedeo kraj majke na zadnjem sedištu. Mališan je preminuo na putu do bolnice.

Privedeni su mladići starosti oko 20 godina, saopštila je policija. Motiv napada još nije poznat, a detalji vode istragu u više pravaca. Još nije rasvetljeno da li je Sobolev bio meta. Ono što je interesantno, međutim, jeste činjenica da automobil kojim je upravljao pripada kompaniji protiv koje se vodi istraga zbog sumnje da je finansirala teroriste u Donbasu.

Sam Sobolev je u svojoj imovinskoj karti naveo da rentira vozilo od kompanije "DonukproektNII", koja je registrovana u Donjecku. Kompaniju je, kako prenose lokalni mediji, osnovao sam Sobolev, ali se u međuvremenu "povukao iz posla".

Ubistvo sina

Printscreen/YouTube

Ubistvo sina, Foto: Printscreen/YouTube

Proteklih meseci protiv ove kompanije vodi se istraga zbog sumnje da je finansirala teroriste na teritorijama koje ne kontroliše Kijev. Sam Sobolev, s druge strane, tvrdi da nema nikakve veze sa ovom kompanijom još od 2007. godine.

Sobolev je, inače, veoma poznat biznismen u Donjecku, koji je tokom 1990-ih prvi osnovao mrežu modernih supermarketa "Obžora". Za poslanika Gradskog veća Donjecka izabran je 2002. godine. U aprilu 2005. postavljen je za zamenika gradonačelnika Donjecka Aleksandra Lukljančenka, ali se potom približio struju Julije Timošenko. Ubrzo je počeo da radi u Savetu za nacionalnu bezbednost i odbranu, a 2010. godine, po završetku mandata Julije Timošenko, postao je zamenik šefa "Njeftgasa".