Rumunski guru
Youtube printscreen
Rumunski guru

Youtube printscreen

Rumunski guru, Foto: Youtube printscreen

Najveća škola joge na svetu našla se pod istragom zbog sve većeg broja žena koje tvrde da su tamo silovane i da im je "mozak ispran".

Na početku je centar Agama Joga na tajlandskom ostrvu Koh Fangan predstavljao raj za sve koji bi u njega kročili. Međutim, ispod površine on je skrivao pravi seks kult čiji je lider guru Svami Vivekananda Sarasvati. On je sada optužen da je tokom 15 godina žene i muškarce, koje je trebalo da uči jogi, primoravao na seks i manipulisao njima.

Kada je 31 žena svedočila protiv Svamija, škola joge je tada pokušala da problem reši interno, ali je pokrenuta nezavisna istraga. Sada je 16 osoba, među kojima je 14 žena, dalo izjave za "Gardijan" protiv Svamija, čije je pravo ime Narcis Tarkau, navodeći da je on silovao i seksualno zlostavljao žene.

I učitelj mu bio predator

Tarkau, koji je iz Rumunije, osnovao je školu Agama u Koh Fanganu nakon što je napustio Rišikeš u Indiji kada mu je viza oduzeta. On je bio učenik pod Gregoriana Bivolarua, još jednog rumunskog gurua koji je bio u misiji da spava sa 1.000 devica što je opisao kao put do prosvetljenja. Bivolaru je bio u bekstvu od 2004. godine, nakon što je osuđen zbog seksa sa maloletnom decom, a uhapšen je u Parizu 2016. godine i kasnije je pušten na slobodu. Ostaje na listi najtraženijih Evropola, optužen za trgovinu ljudima.

Takođe on je navodno i više stotina žena "ubedio" da moraju da imaju seks sa njim kako bi "dostigle prosvetljenje". Tarkau je u julu napustio ostrvo, nakon što su neke žene javno progovorile o zlostavljanju u Agami i veruje se da je pobegao iz zemlje.

Većina žena koje su razgovarale sa novinarom "Gardijana" učinile su to pod uslovom anonimnosti. One su iz Velike Britanije, Australije, Brazila, Amerike i Kanade.Tri od njih tvrde da ih je Tarkau silovao tvrdeći da će ih tako "duhovno izlečiti". Ostale tvrde da ih je seksualno napao na privatnim konsultacijama u njegovoj kancelariji.

Kako tvrde, kada bi one pokušale da mu se suprotstave i kažu "ne", on bi im rekao da on zna "šta je najbolje za njih" i onda bi ih silovao.

Prema rečima i žena i muškaraca koji su išli na časove kod Svamija, kultura neprikladnog ponašanja je bila "endemična" u Agami. Najmanje dvojica muških učitelja su takođe optuženi ili za silovanje ili za seksualni napad. Obojica su napustili ostrvo kada su se pojavili navodi o napadima i škola je potvrdila da je suspendovala sve optužene muške učitelje joge.

Međutim, mnogi učenici i učenice tvrde da su ostali godinama u školi zbog toga što im je mozak ispran. Oni tvrde da je predatorsko seksualno ponašanje normalizovano u Agami i da su oni koji su se žalili, učutkivani i da im je zaprećeno "negativnim karmom". Čak su i doktori u školi ženama prepisivali seks sa Svamijem kao lek.

- Definitivno je bilo kao u kultu, on je bacio čini na nas i ljudi su slepo verovali u njega i njegove spiritualne moći - rekla je jedna od žena.

Svami je govorio i da je feminizam glupost i da žene treba da se predaju muškarcima.

- Ja zaista nisam želela da imam seks sa njim, on je za mene veliki, debeli odbojni čovek i nije me privlačio, ali i žene učiteljice u školi su me ubeđivale, govorile su mi da će to biti isceljujuće za mene - rekla je druga žena.

Iz škole Agama su objavili saopštenje sa izvinjenjem svim ženama koje su patile u toj školi i rekli da oni nikada nisu negirali te navode. Međutim, škola tvrdi i da se protiv nje vodi "kampanja mržnje".