američki brod
Shutterstock
američki brod

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Tokom zasedanja kineskog parlamenta tradicionalno se održava sastanak lidera države sa vojnim vrhom. On se ovog puta održava u trenutku zaoštravanja odnosa sa SAD, posebno u Južnom Kineskom moru i oko Tajvana.

Govoreći sa predstavnici komunističkog saveta Narodno-oslobodilačke vojske Kine, Si Đinping je pohvalio armiju za pomoć u borbi protiv epidemije Kovid-19 i naglasio da iz toga treba izvući pouku i izvršiti reformu oružanih snaga. Mnogi eksperti se pitaju šta je Si mislio pod tim, ali je kontekst događaja očigledan.

Si Đinping

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Politički odnosi sa Amerikom se pogoršavaju. Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da u naredna dva dana mogu biti objavljene nove mere protiv Kine zbog situacije sa Hongkongom. Mediji pišu da mogu biti uvedene sankcije, kako protiv same Kine, tako i protiv Hongkonga koji ima status posebnog administrativnog regiona. Osim toga, ranije je u Predstavnički dom SAD bio podnet zakon kojim se priznaje nezavisnost Tibeta.

Sudeći po saopštenjima iz američkih izvora, komanda Narodo-oslobodilačke vojske je odlučila da pokaže Tajvanu i njegovim pokroviteljima u Vašingtonu da će Kina biti spremna da primeni silu, ako ostrvo proglasi nezavisnost. Kako piše "Njujork post", ka obalama Tajvana i Južnog kineksog mora biće poslata dva nosača aviona sa pratećim brodovima.

Kakve mogu biti posledice? Savet za spoljnoopolitička pitanja SAD pripremio je izveštaj u kojem se analiziraju rizici od američlko-kineskog konflikta. Opasnost od vojne konfrontacije može značajno da poveća nesuglasice u trgovini i po pitanju uzajamnih optužbi povodom pandemije virusa korone, navodi se u dokumentu.

 

Komentari (1)

milovan

29.05.2020 18:05

Nista od toga ,nebrinite. Kada su amerikanci napali nekoga ravnog sebi i tko moze bas dobro da im vrati. Nikada,a ni nece. Prevelike su to kukavice. Oni vole male da se na njima izivljavaju.