Parada Severna Koreja
Tanjug/AP
Parada Severna Koreja

Tanjug/AP

Parada Severna Koreja, Foto: Tanjug/AP

Južnokorejski predsednik Mun Džae-In nazvao je incident "šokantnim" i "veoma žalosnim".

General An Jong-Ho, zadužen za operacije u štabu Južne Koreje, rekao je na brifingu za novinare da je vojska u ponedeljak dobila izveštaj o nestalom zvaničniku povezanom sa ministarstvom okeana i ribarstva.

Zvaničnik, opisan kao 47-godišnji gospodin A., putovao je brodom kilometar od obale južnokorejskog ostrva Jenpjeong koje se nalazi uz zapadnu obalu Korejskog poluostrva u blizini sporne pomorske granice sa Severnom Korejom.

Pozivajući se na obavještajne izvore, An je rekao da je Severna Koreja pucala u zvaničnika nakon što je pronađen u severnokorejskim vodama.

- Oštro osuđujemo brutalnost Severne Koreje i snažno zahtevamo da Severna Koreja pruži objašnjenje i kazni odgovorne - dodao je on.

Predsednik Mun rekao je da se incident "ne može tolerisati iz bilo kog razloga", što je izazvalo strahove da bi incident mogao dodatno zaoštriti odnose dve Koreje, posebno u potrazi za nuklearnim oružjem u Pjongjangu.

Zvaničnik Ministarstva za ujedinjenje Južne Koreje rekao je da pokušava da uspostavi kontakt sa Severnom Korejom u vezi sa incidentom.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da pretpostavljaju da je nestali zvaničnik možda pokušao dobrovoljno da ode u Severnu Koreju jer je izbegao nadzorne kamere, ostavio cipele iza sebe i našao se na, kako su rekli, "plutajućem objektu".

Južna Koreja, vojska

Shutterstock

Južna Koreja, vojska, Foto: Shutterstock

Kada ga je severnokorejski patrolni čamac pronašao u severnokorejskim vodama, ministarstvo je reklo da je na plutajućem objektu ostao oko šest sati.

- Dakle, pretpostavljamo da su Severnokorejci čekali naredbu svojih pretpostavljenih o tome šta treba učiniti sa južnokorejskim zvaničnikom, a zatim su ga upucali i zapalili koristeći ulje - rekao je zvaničnik ministarstva, koji je zatražio da bude neimenovan kao deo protokola.

Dodao je da je južnokorejska vojska mogla da posmatra vatru sa svoje strane.

PROČITAJTE JOŠ: