UN OTKRILE JEZIVU ISTINU U Severnoj Koreji jednoj grupi žena rade zastrašujuće stvari

Prolaze kroz pakao.

Severna Koreja, vojska
Severna Koreja, vojska, Foto: Shutterstock

Na desetine žena iz Severne Koreje koje su bile prinuđene da potraže posao u inostranstvu po prisilnom povratku u svoju zemlju bile su zlostavljane.

Zlostavljali su ih predstavnici severnokorejskih vlasti, stoji u izveštaju Kancelarije Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za ljudska prava, koji je danas objavljen.

Severna Koreja, vojska
Severna Koreja, vojska, Foto: Shutterstock

Te su žene bile izložene premlaćivanju i agresivnom pretresu tela i boravile su u pritvoru u nehigijenskim uslovima, a za to vreme su trpele posledice i zbog neuhranjenosti, navodi se u izveštaju.

Pripadnici severnokorejske policije i državnih službi bezbednosti nad njima su počinili "višestruka i ozbiljna kršenja ljudskih prava", ističe se u izveštaju, sačinjenom na osnovu kazivanja stotinu severnokorejskih žena koje su, u periodu između 2009. i 2019. godine, bile pritvarane u Severnoj Koreji posle prisilnog povratka u tu zemlju.

Severna Koreja, vojska
Severna Koreja, vojska, Foto: Shutterstock

Kako navodi AP, reč je o ženama koje su posle boravka u pritvoru pobegle iz Severne Koreje, a kasnije o svojim iskustvima razgovarale sa predstavnicima UN zaduženim za zaštitu ljudskih prava.

Prema svedočenjima tih žena, mnoge od njih su, očajnički nastojeći da dođu do zaposlenja u drugim zemljama, pale u ruke trgovaca ljudima i u inostranstvu se suočile sa prinudnim radom ili seksualnim iskorištavanjem.

Po povratku u Severnu Koreju, one su tretirane kao izdajnici ili kažnjavane zbog stupanja u kontakt sa hrišćanskim grupama u inostranstvu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi