Kim Džong Un
Youtube/Printscreen
Kim Džong Un

Youtube/Printscreen

Kim Džong Un, Foto: Youtube/Printscreen

Severnokorejski dezerter koji je upucan i ranjen nakon što je pokušao da pređe granicu sa Kinom testiran je da je pozitivan na korona virus, preneo je Dejli mejl.

Dezerter je 20. aprila pokušao da pređe reku Tumen koja razdvaja Severnu Koreju i Kinu kada su ga upucali stražari sa kineske strane. Nakon toga on je prebačen u bolnicu u kojoj je testiran na korona virus. Rezultati su pokazali da je pozitivan, iako zvaničnici u Severnoj Koreji tvrde da u zemlji nije zabeležen nijedan slučaj zaraze. Dezerter se sada nalazi u karantinu.

Kineska vojska

Shutterstock

Kineska vojska, Foto: Shutterstock

Dejli NK, nevladina organizacija koja pruža vesti o Severnoj Koreji na osnovu mreže saradnika u zemlji, već je ranije prijavila nekoliko mogućih žarišta zaraze u zemlji. Organizacija navodi da je tokom januara i februara ove godine 180 vojnika umrlo od posledica infekcije nalik korona virusu, kao i da je moguće da su još 23 osobe umrle od COVID-19 u ovoj zemlji.

Parada Severna Koreja

Tanjug/AP

Parada Severna Koreja, Foto: Tanjug/AP

Prošle nedelje radio Slobodna Azija je preneo da se širom Severne Koreje građani privatno obaveštavaju o mestima na kojima su zabeleženi slučajevi zaraze, kao i da se tom prilikom insistira na tome da u zemlji ima najmanje obolelih na svetu zbog "superiornog socijalističkog zdravstvenog sistema".

korona

EPA

korona, Foto: EPA

Severna Koreja zvanično insistira na tome da u zemlji nema zaraženih i umrlih od korona virusa, a poslednja takva izjava je od 1. aprila.

Komentari (1)

tanja

23.04.2020 19:19

Aprililili....!