Raketa Projektil
Profimedia
Raketa Projektil

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Raketa je preletela preko severnog Japana, a prema izveštajima japanskog sistema za uzbunjivanje pala je oko 2.000 kilometara istočno od Hokaida, prenosi AFP.

Japanska vlada je najoštrije protestovala zbog najnovije provokacije Severne Koreje.

Vojska Južne Koreje saopštila je da je ispalila dve balističke rakete kao brzi odgovor na poslednju provokaciju severnokorejske vojske, navodi južnokorejska agencija Jonhap.

Navodi se da je vojska lansirala rakete "Hjunmu-2" sa lokacije na istoku zemlje u blizini granice dve Koreje samo šest minuta nakon što je Pjongjang ispalila severnokorejsku raketu.

Južnokorejska vojska je navela da je jednom raketom "tačno pogođena" oko 250 kilometara daleka simulirana meta u Istočnom moru, što je ista razdaljina kao do aerodroma Sunan u prestonici Severne Koreje, dok je druga raketa pala u more "u inicijalnoj fazi".

Južnokorejska i američka vojska analiziraju detalje lansiranja, saopštile su vojne komande tih zemalja, prenosi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je u ponedeljak da se protivi upotrebi balističkih raketa Severne Koreje i njenom kršenju rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Drugi detalji o ovom najnovijem lansiranju za sada nisu poznati.

Rojters prenosi da će danas, na zahtev SAD i Japana, biti održana vanredna sednica Saveta bezbednosti UN.