Kim Džong Un
Profimedia
Kim Džong Un

Profimedia

Kim Džong Un, Foto: Profimedia

Južnokorejski i kineski zvaničnici i izvori upoznati s američkim obaveštajcima sumnjaju u izveštaje južnokorejskih i američkih medija da je teško bolestan, dok je Bela kuća rekla da pažljivo nadgleda to pitanje.

Parada Severna Koreja

Tanjug/AP

Parada Severna Koreja, Foto: Tanjug/AP

Kim je nasledni vođa treće generacije koja vlada Severnom Korejom, a na vlast je došao nakon što mu je otac, Kim Džong Il, umro 2011. od srčanog udara.

Izveštavanje iz Severne Koreje je teško, posebno u vezi sa pitanjima koja se tiču njenog rukovodstva, s obzirom na strogu kontrolu informacija. Bilo je i ranije lažnih prijava o njenim liderima, ali činjenica da Kim nema naslednika znači da bi svaka nestabilnost u nuklearno naoružanoj zemlji mogla da bude veliki međunarodni rizik.

Parada Severna Koreja

Tanjug/AP

Parada Severna Koreja, Foto: Tanjug/AP

Kao i obično, Kimovo ime je bilo na svim novinama. Ali nije bilo izveštaja o njegovom stanju.

Zvanični mediji su, međutim, nastavili da izveštavaju o rutinskim diplomatskim pismima, a KCNA je saopštio da je u sredu poslao odgovor sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu, zahvalivši mu na poruci povodom obeležavanja rođendana Kim Il Sunga.

Predsednička Plava kuća Južne Koreje rekla je da ne može da potvrdi gde se nalazi Kim, niti da li je bio podvrgnut operaciji.

Severna Koreja vojna parada

EPA/How Hwee Young

Severna Koreja vojna parada, Foto: EPA/How Hwee Young

"Daily NK", portal sa sedištem u Seulu, objavio je kasno u ponedeljak da je Kim, za koga se veruje da ima oko 36 godina, hospitalizovan 12. aprila, nekoliko sati pre kardiovaskularnog postupka.

Verzija izveštaja na engleskom jeziku u utorak je uvela korekciju rekavši da se izveštaj zasniva na jednom neimenovanom izvoru u Severnoj Koreji, a ne na višestrukim kao što je ranije navedeno.

Isticalo se da mu se zdravlje pogoršalo od avgusta zbog jakog pušenja, gojaznosti i prekomernog rada, a do skoro se lečio u vili severno od Pjongjanga.

Komentari (1)

Delija iz Valjeva

23.04.2020 23:29

Sad će Kim da im dune jednu raketicu da ih uveri da je živ i da je zdrav!!!!!