Seul
Tanjug/AP
Seul

Tanjug/AP

Seul, Foto: Tanjug/AP

Bivša sekretarica gradonačelnika Seula Park Von-sona, koji je prošle nedelje prema navodima izvršio  samoubistvo, optužila ga je da ju je četiri godine seksualno uznemiravao, prenosi BBC.

Park Vo-son, 64. godišnjak koji je od 2011. bio gradonačelnik Seula, pronađen je mrtav u petak u šumi na planini Bugak na severu Seula nakon što je nekoliko dana trajala potraga. Njegovo telo pronađeno je zahvaljujući pismu koje je ostavio svojoj porodici.

Njegova smrt nastupila je samo dan nakon što je sekretarica podnela policijsku prijavu zbog njegovog ponašanja. Na konferenciji za novinare u ponedeljak, advokati žrtve rekli su da ju je gradonačelnik seksualno uznemiravao četiri godine.

Seul

Tanjug/AP

Seul, Foto: Tanjug/AP

Neimenovana žena je rekla da joj je gradonačelnik slao slike u donjem rublju i pozvao ju u spavaću sobu u svom uredu, tražeći da ga zagrli. Ona je nekoliko puta tražila pomoć od gradske poslanice Seula, koja je ignorisala njene pozive. Rekla je da se zlostavljanje nastavilo i kada je promenila odeljena.

- Trebalo je da to prijavim ranije. I pitam se da jesam, ne bih se sada krivila - rekla je u pismu pročitanom na konferenciji za novinare.

Seul

Tanjug/AP

Seul, Foto: Tanjug/AP

Policija je žrtvu ispitivala cele noći nakon što je podnela prijavu. Ali šokirana je smrću svog bivšeg šefa.

- Zaista je razočaravajuće i još uvek ne želim da verujem u to - rekla je.

Seul

Tanjug/AP

Seul, Foto: Tanjug/AP

Petodnevna sahrana počela je u ponedeljak, a prenos će se prikazati na internetu zbog sprečavanja širenja koronavirusa. Stanovnici Seula prikupili su preko 560.000 potpisa u online kampanji kako bi zatražili da sprovod gradonačelnika ne bude javan.

Seul

Tanjug/AP

Seul, Foto: Tanjug/AP

-Treba li narod gledati fanatičnu petodnevnu sahranu slavnog političara koga je tužba zbog seksualnog uznemiravanju dovela do samoubojstva? Kakva poruka se šalje ljudima. To bi trebao biti miran, porodični sprovod - piše u peticiji.