MUSEVENI POBEDNIK IZBORA U UGANDI
Tanjug/AP
MUSEVENI POBEDNIK IZBORA U UGANDI

Tanjug/AP

MUSEVENI POBEDNIK IZBORA U UGANDI, Foto: Tanjug/AP

Izborna komisija saopštila je da je Museveni dobio 58 odsto glasova, a Vajn 34 odsto, dok je odziv birača koji su izašli na izbore bio 52 odsto.

Komisija ne može da objasni kako su se rezultati izbora prenosili bez interneta, dok su SAD izborni proces ocenile kao "suštinski manjkav", prenosi AP.

Glasanje za predsednika Ugande u četvrtak, održano je bez stranih posmatrača, usledilo je nakon najgoreg predizbornog nasilja u ovoj istočnoafričkoj zemlji otkako je 76-godišnji Museveni stupio na dužnost 1986.

Njegov upola mlađi protivkandidat Robert Kjagulani Sentamu, poznatiji kao Bobi Vajn, koji je pop zvezda u svojoj zemlji i drugi opozicioni kandidati često su bili uznemiravani, a više od 50 ljudi je ubijeno u neredima kada je policija u novembru gušila opoziciona okupljanja, a sam Vajn je bio nekoliko puta uhapšen.

Vajn je juče proglasio svoju pobedu, tvrdeći da ima video dokaze o nameštanju glasova, i najavio da je "svaka zakonska opcija na stolu" kako bi se osporili zvanični rezultati izbora, uključujući mirne proteste.

MUSEVENI POBEDNIK IZBORA U UGANDI

Tanjug/AP

MUSEVENI POBEDNIK IZBORA U UGANDI, Foto: Tanjug/AP

Nekoliko sati kasnije, na Tviteru je objavio da je vojska ušla u njegov dom i da je "u ozbiljnoj nevolji" što je portparol vojske demantovala.

Izborna komisija Ugande izjavila je da bi Vajn trebalo da dokaže svoje navode o nameštanju i odbacila je pitanja o tome kako su se prenosili rezultati glasanja širom zemlje tokom prestanka rada interneta rekavši da je "napravila sopstveni sistem", za koji nije mogla da objasni kako je funkcionisao.

Nadgledanje glasanja u Ugandi bilo je onemogućeno hapšenjem nezavisnih posmatrača i uskraćivanjem akreditacija velikom broju članova američke posmatračke misije, pa su je SAD otkazale, a Evropska unija je saopštila da njena ponuda za raspoređivanje izbornih posmatrača "nije ni uzeta u obzir", navodi agencija.

Pročitajte:

Tagovi