Strateški bombarder, Tu 95MS
Foto: Ministarstvo odbrane Japan
Strateški bombarder, Tu 95MS

Foto: Ministarstvo odbrane Japan

Strateški bombarder, Tu 95MS, Foto: Foto: Ministarstvo odbrane Japan

* Dva ruska bombardera Tu-95MS izvela su let iznad neutralnih voda u Japanskom, Žutom i Istočno-kineskom moru

* U određenim fazama leta bombardere Tu-95MS je pratio par lovaca F-15 i F-16 južnokorejskih vazduhoplovnih snaga i F-2 borbeni avioni japanskog vazduhoplovstava

* Avioni su ušli u narednih šest sati u zonu protivvazdušne odbrane još nekoliko puta, kazali su u južnokorejskom Ministarstvu odbrane, napominjući da ruske letelice nisu prekršile vazdušni prostor zemlje

Dva ruska bombardera Tu-95MS izvela su let iznad neutralnih voda u Japanskom, Žutom i Istočno-kineskom moru, saopštilo je danas rusko Ministarstvo obrane.

Bombardere su pratili ruski Su-35S borbeni avioni i A-50 nadzorni avioni, navedeno je u saopštenju koje je preneo TASS.

Avioni nikada ne lete preko ovog okeana, a razlog za to je poptuno očigledan!

AUTOR: Alo.rs/ Kurir/ M.G. DATUM I VREME: 22.10.2019. 14:00 Ako pogledate liniju između Severne Amerike i Azije (koja prelazi preko Tihog okeana) na 2D karti, reklo bi se da je najkraća i najlogičniji izbor. Avion, Foto: AP Prvi je razlog naočigled zravorazumski - Pacifik je najveći je okean na svetu i ako dođe do nekog problema s avionom, gotovo je nemoguće pronaći bezbedno mesto za sletanje.

 

U određenim fazama leta bombardere Tu-95MS je pratio par lovaca F-15 i F-16 južnokorejskih vazduhoplovnih snaga i F-2 borbeni avioni japanskog vazduhoplovstava, navodi se u saopštenju.

Piloti avijacije dugog dometa redovno obavljaju letove u strogim uslovima poštovanja međunarodnih pravila korišćenja vazdušnog prostora, bez kršenja granica drugih država, navodi rusko Ministarstvo odbrane.

Portparol južnokorejskog Ministarstva odbrane rekao je TAS S-u u telefonskom razgovoru da je danas šest ruskih ratnih aviona (nadzorni avion A-50, tri borbena aviona Su-27 i dva bombardera Tu-95) ušlo u južnokorejsku identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane severno od ostrva Uleungdo u Japanskom moru u 09:23 po lokalnom vremenu i napustili je sedam minuta kasnije.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Avioni su ušli u narednih šest sati u zonu protivvazdušne odbrane još nekoliko puta, kazali su u južnokorejskom Ministarstvu odbrane, napominjući da ruske letelice nisu prekršile vazdušni prostor zemlje.

Južnokorejska identifikaciona zona odbrane pokriva vazdušni prostor te zemlje i delimično i područje koje predstavlja međunarodni vazdušni prostor.

Uprkos tome, južnokorejska vojska zahteva da unapred dobije informacije o nameri da drugi avioni uđu u identifikacionu zonu i ciljevima leta.

Ako ne dobiju takve informacije, oni presreću avione čak i ako oni ne krše njihov vazdušni prostor.

 

BONUS VIDEO: Prikaz oklopnog vozila BRDM-2MS na vojnom aerodromu