Zemljotres u Turskoj
EPA
Zemljotres u Turskoj

EPA

Zemljotres u Turskoj, Foto: EPA

Ekipe za spasavanje probijaju se kroz betonske blokove srušenih zgrada u potrazi za preživelima u Izmiru, trećem gradu po veličini u Turskoj, koji je najviše pogođen zemljotresom, izveštava agencija AP.

Da li Turskoj prete novi zemljotresi?

 

Nakon prvog, najjačeg potresa od sedam stepeni, usledilo je stotinak manjih, od kojh je najmanje 16 bilo jače od četiri stepena, a to područje je zapljusnuo i "mali cunami".

Najmanje 24 osobe su poginule u Izmiru, uključujući i jednu stariju ženu koja se utopila, saopštila je turska služba za vanredne situacije (AFAD).

Zemljotres u Turskoj

EPA

Zemljotres u Turskoj, Foto: EPA

Na Samosu je dvoje tinejdžera poginulo kada se na njih obrušio zid, a povređeno je dvadesetak ljudi. Dvoje povređenih, od kojih jedan četnaestogodišnji dečak, prebačeno je u Atinu, a sedmoro hospitalizovano na ostrvu, saopštile su lokalne vlasti.

Mali cunami koji je pogodio tursku obalu takođe je izazvao poplavu na ulicama Samosa u glavnoj luci u gradu Vatiju. Vlasti su upozorile građane da se sklone od obale i zgrada koje bi mogle da se sruše.

Epicentar zemljotresa, koji je prema Institutu Kandili bio jačine 6,9 stepeni, bio je u Egejskom moru severno od Samosa, pogodio je Tursku i Grčku u 14.51. AFAD je izmerio jačinu zemljotresa od 6,6 stepeni.

Zemljotres u Turskoj

EPA

Zemljotres u Turskoj, Foto: EPA

Podrhtavanje tla osetili su građani istočnih grčkih ostrva, sve do Atine i Bugarske. U Turskoj, tresla se regija od Egejskog do Mramornog mora, a gradonačelnik Istanbula je saopštio da, iako su osetili zemljotres, nije bilo materijalne štete u gradu.

Više od 3.000 spasilaca poslato je u Izmir. Turski Crveni polumesec organizovao je kuhinje koje će ljudima obezbediti hranu.

U znak solidarnosti, koja je bila retka poslednjih meseci zbog napetih bilateralnih odnosa, podseća AP, zvaničnici dve zemlje razmenili su poruke podrške, a predsednici Grčke i Turske su razgovarali telefonom.