HSBC
Tanjug/AP
HSBC

Tanjug/AP

HSBC, Foto: Tanjug/AP

U saopštenju HSBC-a se navodi da je cilj smanjenje troškova poslovanja za 4,5 milijardi dolara (3,5 milijardi funti) do 2022. godine u okviru velikog restrukturiranja banke, i smanjenje imovine za 100 milijardi dolara, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

Noel Kvin, privremeni generalni direktor, izjavio je da će HSBC u naredne tri godine smanjiti broj zaposlenih sa sadašnjih 235.000 na oko 200.000.

Banka, koja najveći deo svojih prihoda ostvaruje u Aziji, objavila je da je godišnja dobit pre oporezivanja iznosila 13,35 milijardi dolara (10,3 milijarde funti).

London

Shutterstock

London, Foto: Shutterstock

Takođe je dodala da je pad profita uglavnom posledica njenih investicionih i komercijalnih bankarskih poslova u Evropi, te da je otpisala 7,3 milijarde dolara u delu poslova globalnog bankarstva i tržišta i komercijalnog bankarstva na Starom kontinetu.

Na poslovni rezultat su uticali i prolongirano istupanje Velike Britanije iz EU, istorijski niske kamate širom sveta, kao i izbijanje epidemije koronavirusa.

HSBC trenutno posluje u više od 50 zemalja širom Severne Amerike, Evrope, Bliskog istoka i Azije. U centrali u Velikoj Britaniji zapošljava više od 40.000 ljudi.

Najavljeno otpuštanje 35.000 radnika veće je nego što se očekivalo i predstavlja oko 15 odsto radne snage. Analitičari su očekivali da će HSBC smanjiti oko 10.000 radnih mesta, navodi BBC.