Sergej Lavrov u Beogradu
Tanjug/AP
Sergej Lavrov u Beogradu

Tanjug/AP

Sergej Lavrov u Beogradu, Foto: Tanjug/AP

Predsednici Rusije i SAD saglasni su da napeta situacija u vezi s Iranom mora da bude rešena političkim i diplomatskim sredstvima, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, posle razgovora dvojice lidera na marginama samita G20 u Osaki.

On je rekao da su dvojica predsednika razgovarala o međunarodnim pitanjima poput Sirije, Ukrajine i Irana, ali da je Iran posebno razmatran u kontekstu aktuelne situacije oko nuklearnog sporazuma i dešavanja u Omanskom zalivu.

- Situacija je teška, ali su obojica predsednika potvrdila da žele da pronađu diplomatski put iz te situacije - naveo je Lavrov, prenosi Tas s.

Holandija armija

Profimedia

On je dodao da nije jasno kako će to biti sprovedeno i koje će odluke biti donete u Vašingtonu, ali je izneo uverenje da svako ko na bilo koji način ima uticaja na situaciju oko Irana teži diplomatskom rešenju.

Lavrov je ponovio predlog Rusije da veze između arapskih zemalja u Persijskom zalivu i Irana budu ojačane uz pomoć stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih i regionalnih organizacija.

- Ovo je vrlo obećavajuće i svi počinju da prepoznaju šansu za uspostavljanje dijaloga kako bi bila sprečena dalja eskalacija tenzija i uvođenje vojnih snaga u dalji razvoj situacije - zaključio je Lavrov.

Pročitajte još: