SRAMNO Sedište stranke Tanje Fajon u kući koja je oteta od Jevreja, na njenu adresu stiglo važno pismo: Ispravite istorijsku grešku!

Predsednici stranke SD Tanji Fajon obratio se predsednik Evropske jevrejske zajednice rabin Menahem Margolin. Napisao je da bi trebalo ispraviti istorijsku grešku i vratiti kuću Jevrejskoj zajednici Slovenije u kojoj je sedište stranke

Tanja Fajon
Tanja Fajon, Foto: EPA/ DUMITRU DORU

Menahem Margolin je napisao da je zgrada u Levstikovoj 15 u Ljubljani, u kojoj je sedište stranke SD, do 1943. godine bila u vlasništvu Felika Moskovića, koji je kasnije sa porodicom odveden u koncentracioni logor Aušvic. Dodao je da je kuća potom prodata pod sumnjivim uslovima, nacionalizovana i korišćena za Komunističku partiju.

„Primetili smo da se o prenosu vlasništva nad zgradom u Levstikovoj 15 na slovenačku jevrejsku zajednicu već razgovara u okviru sporazuma o zajedničkoj imovini bez naslednika, koja je nekada pripadala slovenačkim Jevrejima ubijenim tokom holokausta“, napisao je on u pismu.

„Verujemo da bi ovo bila primerena, poštena i moralna upotreba kuće gospodina Moskoviča i da bi bila ispravljena istorijska greška“, dodao je on.

Dom stranke SD bio je aktuelno pitanje u prošlosti, uzeto pod lupu. Kako je stranka objasnila pre nekog vremena, u kuću su došli nakon što su je zamenili za deo zgrade u Tomšičevoj ulici 5 sa ​​Vladom Republike Slovenije. Tada su ugovorom o zameni došli do kuće u Levstikovoj 15, koja je ranije bila u vlasništvu Republike Slovenije.

Celo pismo možete pročitati ovde.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi