Angela Merkel
Tanjug/AP
Evropska unija

Tanjug/AP

Evropska unija, Foto: Tanjug/AP

Sporazum o Bregzitu bi trebalo da stupi na snagu 1.novembra.

PROČITAJ JOŠ:

”Evropski savet pozvao je Evropsku komsiiju i Evropski parlament da omoguće da sporazum stupi na snagu 1. novembra 2019. godine”, kaže Tusk.

Boris Džonson

Tanjug/AP

Boris Džonson, Foto: Tanjug/AP

Donald Tusk je nakon usvajanja zaključaka EU lidera o revidiranom sporazumu o Bregzitu ocenio da je postignut sporazum koji će omogućiti da se izbegne ”haos i atmosfera konflikta između EU 27 i Velike Britanije”.

Angela Merkel

Tanjug/AP

Angela Merkel, Foto: Tanjug/AP

Tusk je naglasio da je nova verzija sporazuma prihvaćena jer je prvenstveno odobrena od strane Irske, ali i od Evropske komisije što znači da je ”bezbedna i od koristi za građane EU”.

Žan-Klod Junker

Tanjug/AP

Žan-Klod Junker, Foto: Tanjug/AP

”Klučna promena je prihvatanje carinskih pregleda na ulasku u Severnu Irsku od strane premijera Džonsona.To će omogućiti izbegavanje carinskih punktova između Irske i Severne Irske, a omogućiće i integritet jedinstvenog tržišta”, kaže Tusk.

Evropska unija

Tanjug/AP

Evropska unija, Foto: Tanjug/AP

On je najavio da se sada čeka ”poslednji korak”, a to je potvrda sporazuma u oba parlamenta.

Radnici goreli živi!

AUTOR: Blic.rs/Alo.rs/M.Č. DATUM I VREME: 17.10.2019. 15:39 - 17.10.2019. 15:47 U fabrici u Lučanima opet je došlo do nesreće. Prema prvim informacijama povređeno je dvoje radnika.

Predsednik Evropskog saveta poručio ”britanskim prijateljima” da će im, ako odluče da se vrate, ”vrata EU uvek otvorena”.

BONUS VIDEO: