saudijska arabija, rakete
Printscreen Twitter
saudijska arabija, rakete

Printscreen Twitter

saudijska arabija, rakete, Foto: Printscreen Twitter

 

Američke obaveštajne službe obavestile su američku administraciju da je njihov najvažniji saveznik na Bliskom istoku Saudijska Arabija ponovo pokrenula svoj program razvoja balističkih raketa uz pomoć Kine.

Američki obaveštajci procenjuju da pokretanje proizvodnje balističkih raketa je zapravo put ka posedovanju atomske bombe. 

Emanuel Makron i Mohamed bin Salman

screenshoot/Youtube

 

Naime, Saudijska Arabija ima dugu saradnju sa Kinom u vezi balističkih raketa, kada im je ova treća supersila 1987. prodala nekoliko balističkih raketa DF-3 dometa 2.800 kilometara. Procenjuje se da je taj broj u međuvremenu porastao između 30 i 120 raketa ovog tipa.

Inače američki analitičari i dalje veruju da Saudijska Arabija nema sposobnost da sama razvije proizvodnju balističkih raketa sa pogonom na tečno gorivo. Takođe valja dodati da je ova bliskoistočna kraljevina jedan od najvećih kupaca američke vojne opreme, a pre dve godine sa Trampovom administracijom potpisali su ugovor o kupovini oružja u vrednosti 110 miliona dolara.

dronovi, napad, nafta, saudijska arabija

Printscreen Twiter

 

 

Međutim, ono što Amerikancima najviše bode oči jeste zabrana kupovine raketne tehnologije iz SAD, što je Vašington kompenzovao prodajom vrhunskog konvencionalnog naoružanja i borebnih aviona Riadu.

Iran i njegov raketni program je ono što podjednako zabrinjava Rijad i Vašington, što je nateralo Rijad da krene u nabavku ili razvoj balističkih raketa.

saudijska arabija, rakete

Printscreen Twitter

saudijska arabija, rakete, Foto: Printscreen Twitter

 

"Bez ikakve sumnje, ako Iran razvije nuklearnu bombu, mi ćemo ih pratiti što je pre moguće", izjavio je Saudijski princ Mohammed Bin Salman u intervjuu prošle godine.

Prema istraživačima sa Middleburi instituta za međunarodne studije, satelitski snimci iz novembra prošle godine koji su tek sad postali dostupni javnosti pokazuju da je prva fabrika balističkih raketa Saudijske Arabije locirana u postojećoj raketnoj bazi u blizini grada Al-Vatah.

Pristanište, teretni brod, marina

Stock

Pristanište, teretni brod, marina, Foto: Stock

 

 

"Izgleda da slike prikazuju fabriku za izradu raketa na čvrsto gorivo, koje je lakše i brže lansirati od projektila sa tečnim gorivom, kaže Jeffrei Levis, stručnjak za nuklearno oružje u MIIS-u i osnivač bloga Vonk Control.

Izgleda da su slike fabrike raketa u skladu s kineskom tehnologijom, kažu stručnjaci.