Džamal Kašogi
AP
Džamal Kašogi

AP

Džamal Kašogi, Foto: AP

Dokumenti, podneti u okviru kanadske građanske tužbe ranije ove godine, nosili su oznaku "Strogo poverljivo", a potpisao ih je saudijski ministar koji je preneo naredbe prestolonaslednika, mladog faktičkog vladara Saudijske Arabije.

„Prema uputstvima Njegovog Visočanstva Prestolonaslednika“, napisao je ministar prema prevodu, „odmah odobravaju završetak potrebnih procedura za ovo“.

Kraljevski suvereni fond bogatstva, poznat kao Javni investicioni fond, kontroliše saudijska kruna, a njime predsedava prestolonaslednik, poznat kao MBS. Dokumente koji uspostavljaju vezu između aviona i princa podnela je grupa kompanija u državnom vlasništvu Saudijske Arabije u okviru tužbe za proneveru koju su prošlog meseca otvorile u Kanadi protiv bivšeg najvišeg saudijskog obaveštajnog zvaničnika Saada Aljabrija.

Optužbe za proneveru protiv Aljabrija usledile su nakon tužbe koju je prošle godine podneo u Vašingtonu, okružni sud protiv MBS. Aljabri je optužio prestolonaslednika da je poslao nekoga da ga ubije u Kanadi samo nekoliko dana nakon što je Kašogi ubijen. MBS-u je uručen poziv putem "Vatsap-a", a u decembru je prinčev advokat zatražio od suda da odbaci slučaj.

Muhamed bin Salman

EPA/ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREM

Muhamed bin Salman, Foto: EPA/ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREM

Dokazi da je vlasništvo nad flotom privatnih aviona premešteno u fond za javna ulaganja Saudijske Arabije nisu ranije prijavljeni i pružaju još jednu vezu između Kašogijeve smrti i MBS-a. U oktobru 2018. godine, nedugo nakon Kašogijevog ubistva, Vol Strit Džurnal je, pozivajući se na ljude upoznate s tim, izvestio da mlaznjaci "Gulfstream" koje su koristile ubice pripadaju kompaniji pod kontrolom MBS-a (Muhameda Bin Salmana).

- Pratio bi [kompaniju] i bio bi svestan kako je korišćena - rekao je Dan Hofman, bivši direktor CIA-inog odeljenja za Bliski Istok, o moćnom prestolonasledniku. "I to je samo još potencijalnih dokaza da je za to bio upoznat. Što je uvek bilo tvrđeno. Ovo je samo još jedan dokaz toga."
Čim će u četvrtak američka obaveštajna zajednica objaviti dugo očekivani izveštaj sa novim javnim detaljima o onima koji stoje iza smrti Kašogija. Nedugo nakon što je saudijski novinar ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, CIA je sa velikim pouzdanjem ocenila da je MBS lično naredio ubistvo, ali obaveštajni zvaničnici nikada nisu javno govorili niti izvodili dokaze. Istražitelj Ujedinjenih nacija otkrio je u junu 2019. godine „nezamislivo“ da MBS nije bio upoznat sa operacijom.

Muhamed bin Salman

EPA/ANDY RAIN

Muhamed bin Salman, Foto: EPA/ANDY RAIN


Saudijski zvaničnici u Vašingtonu i Rijadu nisu odmah odgovorili na nova otkrića. MBS je porekao da je naredio ubistvo Kašogija, ali je rekao da snosi odgovornost. Osam osumnjičenih dobilo je zatvorske kazne u onome što je istražitelj UN nazvao „parodijom pravde“.

Sekretarica za štampu Bele kuće Jen Psaki rekla je prošle nedelje da predsednik Džo Bajden radi na „rekalibraciji“ američkih odnosa sa Saudijskom Arabijom i da planira da komunicira sa saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulazizom Al-Saudom umesto sa svojim sinom, prestolonaslednikom.

Faisal Gil, advokat bivše Kašogijeve verenice i neprofitne organizacije koja je podnela saveznu tužbu protiv MBS-a i dva tuceta saoptuženih, rekao je da je njegov klijent "prijatno iznenađen" što su izašli na videlo dokazi bin Salmanove kontrole nad "Ski Prime Aviationom".
„Svi dokazi koji u osnovi povezuju MBS i druge, posebno na direktan način, što verujemo da i jeste, izuzetno su važni“, rekao je Gil.

„[MBS] je želeo da koristi kompaniju koju kontroliše, u fondu koji apsolutno kontroliše u nadi da neće procuriti išta“, dodao je Gil. „To za mene nije samo direktna linija do njegovog ubistva Džamala, već i direktna linija njegovog pokušaja da to zataška koristeći vazduhoplovnu kompaniju nad kojom apsolutno ima potpunu kontrolu.“

Džemal Kašogi

EPA/ERDEM SAHIN

Džemal Kašogi, Foto: EPA/ERDEM SAHIN


"Ski Prime Aviation" upravlja dva korporativna aviona kompanije Gulfstream koji su leteli u i iz Istanbula sa većinom 15-ak pogođenih timova, prema podacima javnog vazduhoplovstva i izveštaju Ujedinjenih nacija o Kašogijevoj smrti.

Prema izveštaju UN, nakon što je Kašogi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra, ubice su brzo pobegle i krenule ka avionima. Jedan mlaznik, sa repnim brojem HZ-SK1, upravo je sleteo te večeri. Sat i petnaest minuta nakon sletanja vratio se u vazduh sa šest članova saudijskog tima. Četiri i po sata kasnije, drugi avion, repni broj HZ-SK2, poleteo je sa aerodroma Ataturk sa još sedam ljudi u avionu, navodi se u izveštaju UN.
Prvi mlaznjak leteo je Kairom, drugi Dubaijem na povratku u Rijad. Poslednja dva člana pogođenog tima letela su od Istanbula do Rijada.
Ski Prime Aviationom upravljao je Aljabrijev zet Salem Almuzaini. Prema izmenjenoj žalbi koju je Aljabri podneo ovog meseca protiv MBS u Vašingtonu, Almuzaini je kidnapovan u Dubaiju u septembru 2017. godine i prisilno vraćen u Saudijsku Arabiju.

Saudijski konzulat u Istanbulu

EPA/ERDEM SAHIN

Saudijski konzulat u Istanbulu, Foto: EPA/ERDEM SAHIN


Nekoliko meseci, Aljabri kaže da je Almuzaini mučen i zlostavljan, prema tužbi, uključujući i glavnog pomoćnika MBS umešanog u ubistvo Kašogija. Na kraju je Almuzaini premešten u Rijad-ov Ritz-Carlton, gde je MBS zadržao oko 200 saudijskih kraljevaca, zvaničnika i rukovodilaca preduzeća u ime antikorupcijske kampanje. Država tvrdi da je na kraju zaplenila oko 100 milijardi dolara u naseljima.

Dokumenti koji nalažu prenos Ski Ski Aviation-a u decembru 2017. godine uključuju pečat palme Saudijske Kraljevine sa ukrštenim mačevima i reči „TOP TAJNA NIJE ZA KRETANJE I VRLO HITNO“, prema prevodu dostavljenom sudu. Još jedan dokument koji pokazuje prenos akcija potpisuje Almuzaini, čije je trenutno prebivalište nepoznato.

Pisma kojima se nalaže transfer potpisuje Mohamed Al-Alšeikh, kolega član odbora fonda koji sedi u Savetu ministara, navodi se na veb stranici fonda. Dvoje drugih viših zvaničnika fonda bili su primaoci novčanica, od kojih je jedna rukom napisana i sadrži uputstva „da se što pre učini što je potrebno za prenos vlasništva nad kompanijama“.

Ski Prime Aviation, tri njene podružnice u Ski-u i 16 drugih kompanija, naloženo je da Alšeikh pređe pod kontrolu fonda.
Prestolonasledniku je bilo toliko važno da fond preuzme kompanije, napisao je Alšejh, da „Njegovo Visočanstvo treba biti u toku sa onim što se radi“.

Pročitajte još: