Saudijska Arabija, avioni
Shutterstock
Saudijska Arabija, avioni

Shutterstock

Saudijska Arabija, avioni, Foto: Shutterstock

Pukovnik Turki al-Maliki, portparol Arapskih koalicionih snaga, rekao je da je Koalicija izvela specifičnu operaciju za neutralizaciju i uništavanje vojnih ciljeva pripadnika snaga "Ansarallaha" u Jemenu.

Al-Maliki je u izjavi, objavljenoj na veb stranici zvanične Saudijske agencije za štampu, rekao da "sledi izjavu koju je izdala komanda zajedničkih koalicionih snaga u vezi sa terorističkim napadima milicije Huta na civile, uključujući građane i stanovnike, na teritoriju Kraljevine Saudijske Arabije u subotu uveče".

Saudijska Arabija, avioni

Shutterstock

Saudijska Arabija, avioni, Foto: Shutterstock

On je dodao da operacije Huta "izražavaju brutalnost ove terorističke milicije i onih koji stoje iza nje teškim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava, posebno u svetlu globalne zdravstvene situacije kada se svet suočava sa koronavirusom (Covid-19) i kada se javila potreba za zaštitom građana na teritoriji Kraljevine".

Irak

Tanjug/AP

Irak, Foto: Tanjug/AP

Portparol koalicije tvrdi je da su njihove snage napale eksperte iz Iranskog revolucionarnog gardijskog korpusa (IRGC) čiji su pripadnici raspoređeni u Jemenu.

Huti

Shutterstock

Huti, Foto: Shutterstock

- Ciljevi koji su uništeni obuhvatali su komandna mesta terorističke milicije, poput skladišta, lansera balističkih raketa i bespilotnih letelica, mesta gde su se nalazili eksperti Iranske revolucionarne garde (IRGC) i oružane snage.