ZELENI U NEMAČKOJ DIGLI HAJKU NA DRŽAVU Šaljete osiromašeni uranijum na preradu u Rusiju to je ukinuto pre 10 godina! Sve otkriveno kad je voz umesto za Francusku otišao za Rusiju!

Odneto 600 tona

uranijum, transport, voz, Nemačka
uranijum, transport, voz, Nemačka, Foto: Printscreen Youtube

 

Ekološki aktivisti u Nemačkoj ponovo su zabrinuti jer je, i to sasvim slučajno, otkriveno da se osiromašeni uranijum iz Nemačke šalje na preradu u Rusiju, a što je, inače, bilo ukinuto pre 10 godina.

Ekološki aktivista i odbornik Zelene alternativne liste (GAL) u Gronauu Udo Buholc kaže za nemački Dojče vele da je slučajno otkriveno da voz umesto u Francusku, uranijum vozi u Rusiju.

"NI PO KOJU CENU NE SME DA IZAĐE U JAVNOST" Nemački profesor otkrio zašto Berlin krije "kosovsku tajnu", NATO bi sutra mogao da se ugasi!

On je u avgustu napisao pismo Ministarstvu za zaštitu životne sredine Severne Rajne-Vestfalije u kojem je postavio pitanja o pogonu za obradu uranijuma firme Urenko iz Gronaua, a u odgovoru koji je dobio sredinom septembra, obavešten je da je u specijalnom vozu koji je napustio taj pogon krajem jula bilo 600 tona osiromašenog uranijuma koji je poslat u Rusiju "na preradu".

uranijum, transport, voz, Nemačka
uranijum, transport, voz, Nemačka, Foto: Printscreen Youtube

 

To je iznenadilo Buholca, jer takvih pošiljki za Rusiju odavno nije bilo, kao što nije bilo ni javno objavljeno bilo šta o tome.

U Gronauu firma Urenko, u čijem vlasništvu pored nemačkih firmi učestvuju i one iz Velike Britanije i Holandije, od 1985. godine ima pogon za preradu uranijuma, a osiromašeni uranijum se tamo drži u kontejnerima koji stoje pod vedrim nebom.

Sredinom devedesetih preradu njihovog sadržaja je preuzela Rusija i sve do 2010. godine, prema proceni Buholca, u Rusiju je transportovano oko 30.000 tona tog materijala i to u pogone na Uralu i u Sibiru.

DVOGLAVO TELE IZ 2011. NIJE POSLEDNJI SLUČAJ Na jugu Srbije osiromašeni uranijum i dalje seje zlo. Veterinar Milković pamti prizore koji zvanično ne postoje (FOTO)

Industrija taj osiromašeni uranijum, koji nastaje prilikom proizvodnje goriva za atomske elektrane, ne označava kao "atomski otpad" već kao "sekundarnu sirovinu", a nakon obrade ponovo se šalje za Nemačku, što je za ruski RBC potvrdio portparol Rosatoma.

Ministarstvo privrede Severen Rajne-Vestfalije se ovim povodom nije oglašavalo.

 

Protivnici atomske energije u Nemačkoj su godinama protestovali zbog obrade uranijuma u Rusiji, pre svega zbog brojnih opasnosti tokom transporta, jer osiromašeni uranijum kad se zagreje prelazi u gasovito stanje i kada se poveže sa vodom može da nastane otrovna fluorovodonička kiselina.

Kritika se odnosila i na skladištenje uranijuma u Rusiji, jer samo mali deo uranijuma se posle prerade vraća u Nemačku, a ostatak faktički ostaje u Rusiji kao nuklearni otpad.

"Istina je da Urenkov uranijum ostaje na zemljištu ruskih firmi, uz gotovo milion tona atomskog otpada iz ruske proizvodnje", rekla je za DW Aleksandra Koroljeva, osnivač i rukovodilac ruske ekološke organizacije Ekodifens koja protestuje protiv takvih transporta.

Ona tvrdi da iskustvo pokazuje da više od 90 odsto uranijuma ostaje u Rusiji, te dodaje da se. s obzirom da je u Rusiji zabranjen uvoz nuklearnog otpada, upotrebljavaju izrazi "strateški materijal" i "obrada".

ULTIMATUM EVROPI! "IMATE 60 DANA"! Pismo stiglo i u Rusiju, Tramp preusmerio nosač aviona, ako ne popuste počeće ZLO!

"STOJIM SRBIJI NA RASPOLAGANJU" Italijanski advokat rešeta NATO, u preko 300 parnica je pobedio i dokazao da su nas napali ZLOČINCI!

SAGLASNI Poslanici za formiranje Komisije za istraživanje posledica NATO bombardovanja

BONUS VIDEO: STIGAO VOZ IZ KINE! Spektakularna scena na Novom Beogradu!

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi