uranijum, transport, voz, Nemačka
Printscreen Youtube
uranijum, transport, voz, Nemačka

Printscreen Youtube

uranijum, transport, voz, Nemačka, Foto: Printscreen Youtube

 

Ekološki aktivisti u Nemačkoj ponovo su zabrinuti jer je, i to sasvim slučajno, otkriveno da se osiromašeni uranijum iz Nemačke šalje na preradu u Rusiju, a što je, inače, bilo ukinuto pre 10 godina.

Ekološki aktivista i odbornik Zelene alternativne liste (GAL) u Gronauu Udo Buholc kaže za nemački Dojče vele da je slučajno otkriveno da voz umesto u Francusku, uranijum vozi u Rusiju.

On je u avgustu napisao pismo Ministarstvu za zaštitu životne sredine Severne Rajne-Vestfalije u kojem je postavio pitanja o pogonu za obradu uranijuma firme Urenko iz Gronaua, a u odgovoru koji je dobio sredinom septembra, obavešten je da je u specijalnom vozu koji je napustio taj pogon krajem jula bilo 600 tona osiromašenog uranijuma koji je poslat u Rusiju "na preradu".

uranijum, transport, voz, Nemačka

Printscreen Youtube

uranijum, transport, voz, Nemačka, Foto: Printscreen Youtube

 

To je iznenadilo Buholca, jer takvih pošiljki za Rusiju odavno nije bilo, kao što nije bilo ni javno objavljeno bilo šta o tome.

U Gronauu firma Urenko, u čijem vlasništvu pored nemačkih firmi učestvuju i one iz Velike Britanije i Holandije, od 1985. godine ima pogon za preradu uranijuma, a osiromašeni uranijum se tamo drži u kontejnerima koji stoje pod vedrim nebom.

Sredinom devedesetih preradu njihovog sadržaja je preuzela Rusija i sve do 2010. godine, prema proceni Buholca, u Rusiju je transportovano oko 30.000 tona tog materijala i to u pogone na Uralu i u Sibiru.

Industrija taj osiromašeni uranijum, koji nastaje prilikom proizvodnje goriva za atomske elektrane, ne označava kao "atomski otpad" već kao "sekundarnu sirovinu", a nakon obrade ponovo se šalje za Nemačku, što je za ruski RBC potvrdio portparol Rosatoma.

Ministarstvo privrede Severen Rajne-Vestfalije se ovim povodom nije oglašavalo.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Protivnici atomske energije u Nemačkoj su godinama protestovali zbog obrade uranijuma u Rusiji, pre svega zbog brojnih opasnosti tokom transporta, jer osiromašeni uranijum kad se zagreje prelazi u gasovito stanje i kada se poveže sa vodom može da nastane otrovna fluorovodonička kiselina.

Kritika se odnosila i na skladištenje uranijuma u Rusiji, jer samo mali deo uranijuma se posle prerade vraća u Nemačku, a ostatak faktički ostaje u Rusiji kao nuklearni otpad.

"Istina je da Urenkov uranijum ostaje na zemljištu ruskih firmi, uz gotovo milion tona atomskog otpada iz ruske proizvodnje", rekla je za DW Aleksandra Koroljeva, osnivač i rukovodilac ruske ekološke organizacije Ekodifens koja protestuje protiv takvih transporta.

Ona tvrdi da iskustvo pokazuje da više od 90 odsto uranijuma ostaje u Rusiji, te dodaje da se. s obzirom da je u Rusiji zabranjen uvoz nuklearnog otpada, upotrebljavaju izrazi "strateški materijal" i "obrada".

BONUS VIDEO: STIGAO VOZ IZ KINE! Spektakularna scena na Novom Beogradu!