Sauli Niniste i Vladimir Putin
EPA/ MANDATORY CREDIT
Sauli Niniste i Vladimir Putin

EPA/ MANDATORY CREDIT

Sauli Niniste i Vladimir Putin, Foto: EPA/ MANDATORY CREDIT

Prema rečima Saulija Ninistea, predsednika Finske, restrikcije u kretanju ljudi još jednom će morati da se uvedu zbog širenja mutiranih sojeva kovida 19. Kako je rekao, Finska će ponovo biti u problemu i izneo je morbidne prognoze, zbog kojih su i odloženi izbori u toj zemlji.

On je oštro kritikovao program vakcinacije EU, a posebno Evropsku agenciju za lekove (EMA), glavno telo Evropske unije zaduženo za odobravanje vakcina u okviru programa Unije.

"Koje su vakcine naručene? Nema sumnje da su morali sve to bolje da urade. Imamo primere zemalja koje su mnogo uspešnije u vakcinaciji stanovnika od same EU, jer su nabavili vakcine za sebe", rekao je finski predednik za "Ilta-Sanomat".

Ruska vakcina Sputnjik V

Tanjug/Sava Radovanović

Ruska vakcina Sputnjik V, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U tom intervjuu on je pohvalio Mađarsku, Slovačku i Češku jer su krenule baš tim putem, nabavke vakcina sa strane, a upitan hoće li i njegova zemlja to učiniti, kratko je rekao - sve opcije su moguće.

Potvrdio je da mu je ruski predsednik Vladimir Putin ponudio tehnologiju za proizvodnju ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik Ve. Međutim, za sada, prema njegovim rečima, Finska neće učiniti ništa po tom pitanju dokle god EU, odnosno EMA, ne odobri u potpunosti Sputnjik Ve.

Ali, ako to bude čekao, možda će se i načekati jer je EU danas apelovala da se ne koristi ili ne poručuje ruska vakcina dok sve procedure oko njene registracije ne budu završene u okviru Evropske agencije za lekove, prenosi B92.

PROČITAJTE JOŠ: