Američka vojska, Sirija
Tanjug/AP
Američka vojska, Sirija

Tanjug/AP

Američka vojska Foto: Tanjug/AP

Sada pak traže da im se vrati olupina srušenog drona. Ukoliko ima istine u ovim tvrdnjama to bi značilo da je ruska vojna prisutnost u Libiji veća nego što se inicijalno mislilo. No, već neko vreme kruže glasine kako ruski plaćenici ratuju na strani libijskog vojskovođe Kalife Haftara čije snage su preuzele kontrolu nad većinom zemlje te trenutno učestvuju u opsadi glavnog grada Tripolija (još od proleća ove godine).

Rusija ipak poriče upotrebu bilo kakvih plaćenika gde te navode da ako neki ruski državljani učestvuju u ratu u Libiji onda to čine kao dobrovoljci.

Šef američkog afričkog vojnog zapovedništva, general Stefan Taunsend, rekao je kako veruje da upravljači protivvazdušne obrane nisu znali da otvaraju vatru na američku bespilotnu letelicu. "No, sada definitivno znaju na koga su pucali i odbijaju nam vratiti je. Kažu nam kako ne znaju gde je - ne vjeruem im", poručio je Taunsend.

Spoljni savetnik američkog predstavništva pri GNA vlastima (Vlada u Tripoliju), Muhamed Ali Abdalah, tvrdi kako je dron srušen kod Tarhune, oko 65 km jugoistočno od Tripolija. Takođe tvrdi kako više od 1,400 ruskih plaćenika ratuje na strani LNA (Haftarove snage) te oni, između ostalog, upravljaju protivvazdušnom obranom.

"Jedino Rusi znaju upravljati tim sastavima", rekao je Abdalah u razgovoru za Reuters. "Sada su Rusi zatražili od Haftara da kaže kako je on srušio dron, iako se zna da njegove snage nemaju takvih kapaciteta", rekao je.