"Johnson & Johnson" vakcine protiv korone
printskrin youtube

printskrin youtube

"Johnson & Johnson" vakcine protiv korone, Foto: printskrin youtube

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila korišćenje "Johnson & Johnson" vakcine protiv koronavirusa, javlja BBC.

"Johnson & Johnson" će biti isplativa alternativa vakcinama Fajzer/BioNTech i Moderni. Biće treća odobrena vakcina u SAD i davaće se jedna doza. Vakcinu je napravila belgijska firma "Janssen".

Kompanija je najavila kako će snabdeti Sjedinjene Američke Države (SAD) sa 100 miliona doza do kraja juna, a prve doze će biti dostupne već naredne sedmice.

Velika Britanija, EU i Kanada takođe su naručile doze, a 500 miliona doza takođe je naručeno kroz shemu Covax za snabdevanje siromašnijih zemalja.

Predsjednik SAD Džo Bajden pozdravio je to kao "uzbudljivu vest za sve Amerikance i ohrabrujući razvoj", ali upozorio je da "borba još nije gotova".

"Iako slavimo dozvolu treće vakcine, apelujem na sve Amerikance da nastave da održavaju higijenu, kao i da nastave da se pridržavaju epidemioloških mera. Svetom se šire novi sojevi koronavirusa, situacija će se i dalje pogoršavati. Borba još nije gotova - rekao je Bajden.

Pročitajte: