Donald Tramp i Vladimir Putin
Associated Press
Donald Tramp i Vladimir Putin

Associated Press

Donald Tramp i Vladimir Putin, Foto: Associated Press

Pošto je američki predsednik Donald Tramp rekao da će se SAD povući iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, jer Rusija krši taj sporazum, stigle su i prve reakcije iz Rusije.

Zvaničnik iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova izjavio je da je glavni razlog koji stoji iza te odluke "san Vašingtona o unipolarnom svetu", prenosi Tass.

"Rusija je više puta govorila o američkom kursu da podrije sporazum. Vašington želi da napravi taj korak već nekoliko godina, namerno i postupno narušavajući osnovu ugovora. Istovremeno, ta odluka je u skladu s kursom SAD o povlačenju iz međunarodnih pravnih sporazuma koji nameću jednake obaveze svim partnerima i čine njihov koncept 'isključivosti' ranjivim", rekao je izvor iz ruskog MIP-a.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, taj potez SAD nije neočekivan.

"Jasno je da SAD nemaju nijedan dokaz kojim bi dokazali da je Rusija prekršila uslove Sporazuma. Ta odluka koja je doneta bez razmatranja interesa saveznika u Evropi direktan je odraz strategije 'iznenadnih poteza' koju SAD konstantno sprovode poslednjih godina na međunarodnoj sceni. Žele da nas uvuku u trku u naoružanju kao što se dešavalo u vreme Sovjetskog Saveza. Neće uspeti. Ne sumnjam da će naša zemlja moći da osigura bežbednost", rekao je Klincevič.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da će se SAD povući iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, jer Rusija krši taj sporazum, ali nije ponudio nijedan primer tog kršenja.

Sporazum o uništenju raketa srednjeg i kraćeg dometa iz 1987. godine zabranjuje proizvodnju, testiranje i raspoređivanje nuklearnih i konvencionalnih raketa dometa od 500 do 5.500 km, i odnosi se na balističke i krstareće rakete koje se lansiraju sa zemlje.