Kruzer, koronavirus
Printskrin
Kruzer, koronavirus

Printskrin

Foto: Printskrin

Više od 100 kruzera i 90.000 clanova posada zarobljeno je na moru u ili u blizini američkih voda i luka, prenosi ABC njuz podatke Obalske straže SAD.

Centar za prevenciju bolesti upozorava da je najmanje 10 tih brodova prijavilo da imaju članove posade koje su pozitivni kao i one koje se suočvaju sa simptomima koji liče ne koronavris. Dodali su da je slična situacija i na 20 brodova koji su u američkim lukama ili su ukotvljeni u blizini njih.

Samo u teritorijalnim vodama SAD oko Floride danas postoji više od 35 kruzera sa 35.000 clanova posade.

Obalska straža podseća da je to podatak nakon što su se putnici i posada poslednjeg broda iskracali na Foridu.

Putnici sa Zandama i Roterdama među kojima je bilo i 13 teško obolelih putnika prebačeni su zajedno sa jednim članom posade u bolnicu, dok je ostalih 26 ostalo u karantinu na brodu.

Na tom brodu bilo je vše od 1.200 putnika od kojih je četvroo umrlo, a što je bio razlog da Čile ne prihvati da ga primi. Na putu ka Flordi jedva je dobio i dozvolu da prođe kroz Panamski kanal.

Problem kako navodi ABC njuz je i u tome što su brojne zemlje obustavile letove pa je teško da se posade vrate kući.

Florida je među 10 saveznih država koje imaju najveći broj zaraženih, taj broj je danas prešao 16.800 a umro je 371 čovek. U SAD pozitivno je 466.000 dok ih je 16.690 u pandemiji izgubilo život.