korona virus
EPA
korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

Guverner američke države Njujork Endru Kuomo izjavio je da je potrebno pronaći još 4.000 bolničkih kreveta za obolele od korona virusa, kao i da će škole širom te države ostati zatvorene još dve nedeloje.

"Ovo će trajati nedeljema, i nedeljama i nedeljama. Biće ovo dug, težak, ružan i tužan dan", rekao je Kuomo u petak pripadnicima Nacionalne garde koji opslužuju novu improvizovanu bolnicu u "Džejkob K. Džejvits konvenšen" centru.

Ta improvizovana bolnica jedna je od ustanova u kojima država Njujork proširuje svoje smeštajne bolničke kapacitete.

Plan je da sa 53.000 bolničkih kreveta država Njujork taj broj poveća na 140.000, prenosi AP.

Planirano je da se izgradi još nekoliko improvizovanih bolnica u njujorškim predgrađima, dok bi u gradsku luku do ponedeljka trebalo da uplovi brod-bolnica američke Ratne mornarice.

"Nastojimo da gledamo što je dalje i što je šire moguće, da budemo vrlo kreativni i agresivni i da pronađemo sav prostor koji je moguće pronaći", rekao je Kuomo.

U državi Njujork je za sada hospitalizovano više od 6.000 obolelih od COVID-19, od kojih se gotovo 1.600 nalazi na intenzivnoj nezi.

U Njujorku je za sada zabeležen najveći broj smrtnih slučajeva od svih američkih saveznih država - 519, dok je registrovano više od 44.000 slučajeva korona virusa.

Kuomo je izdao i naređenje da sve škole u državi Njujork ostanu zatvorene do 15. aprila, dok je pre dve sedmice odlučeno da one budu zatvorene do 1. aprila.

Škole u samom gradu Njujorku biće zatvorene do 20. aprila, mada, kako dodaje AP, zvaničnici pominju mogućnost da one ostanu zatvorene do naredne škosle godine.