Džo Bajden
EPA/SHAWN THEW
Džo Bajden

EPA/SHAWN THEW

Džo Bajden, Foto: EPA/SHAWN THEW

Ranije su vlasti Sjedinjenih Država optužile više od 300 osoba zbog kršenja saveznog zakona u vezi sa neredima oko i unutar Kapitola 6. januara 2021. godine.

280 ljudi je već zadržala policija.

Prema mišljenju politikologa, cilj provokatora je bio da diskredituje i pristalice tadašnjeg aktuelnog američkog predsednika i njega samog, kako bi kasnije imali dobar razlog za proglašenje impičmenta - što se, u stvari, i dogodilo.

- Masovnim hapšenjima Bajden želi da pokaže svoju sposobnost kažnjavanja i na taj način sprečiti moguće skupove pristalica njegovog prethodnika. Demokrate su već postigle glavno - nameštale su izbore i svele proteste na minimum. Međutim, sada jasno vidimo da Sjedinjene Države sve više klize iz demokratsko-oligarhijske republike u banalnu diktaturu - uveren je stručnjak.

Suđenja „kapitolskim osvajačima“ biće praćena aktivnom antitrampovskom retorikom, nastavio je Markov.

- Bivši američki predsednik će govoriti na velikoj konzervativnoj konferenciji. Tramp tamo poziva svoje pristalice i oni će zajedno razgovarati o tome kako će ostvariti veliku pobedu na sledećim izborima - pre svega, u novembru 2022. godine. NJihova pobeda trebalo bi da postane „odskočna daska“ za bivšeg šefa države, kako bi ponovo preuzeo kormilo države 2024. godine - rekao je Markov.

PROČITAJTE JOŠ: